Filmes díjak tárháza

2017. február 11. 18:16 - Leenacat

Legendák: A ma élő legidősebb Oscar nyertes színészek

A legendák köztünk élnek, csak hajlamosak vagyunk róluk megfeledkezni. A ma élő legidősebb Oscar nyertes színészeknek szenteltem ezt a bejegyzést és csak remélni tudom, hogy ez a lista minél később fog megváltozni. 

1. Olivia de Havilland (100 éves)

A ma élő legidősebb Oscar nyertes színésznő 1916. július 1-én született, azaz tavaly ünnepelte 100. születésnapját. Összesen ötször jelölték Oscar-díjra, a Kisiklott élet (1947) és a The Heiress (1950) című filmben nyújtott alakításáért el is nyerte az aranyszobrot. Ő játszotta Melaniet az Elfújta a szélben, talán hazánkban leginkább erről a szerepéről ismerik, ezért kapta élete első Oscar jelölését (0940) a mellékszereplő kategóriában. További két nominálását a Hold Back the Dawnban (1942) és a The Snake Pitben (1949) nyújtott alakításáért kapta. Olivia húga, a szintén Oscar-díjas Joan Fontaine (1917-2013) , akivel évtizedekig nem ápoltak jó viszonyt egymással, köszönhetően a köztük lévő rivalizálásnak. Joan 1942-ben éppen nővére orra elől nyerte meg az Oscart a Gyanakvó szerelemben nyújtott alakításáért. Olivia de Havilland 72 évesen állt utoljára a kamerák elé, ma imádott városában Párizsban él, és egyszer úgy nyilatkozott, hogy 110 évig szeretne élni. 

2. Kirk Douglas (100 éves)

 Az Oliviától csak néhány hónappal fiatalabb (1916.dec.9.) Kirk Douglas, összesen 3 Oscar jelölést kapott élete során, ám valamiért színészi alakításait nem díjazta az Akadémia. Pedig nagyszerűen játszott A bajnokban (1950), A rossz és a szépben (1953) és A nap szerelmesében (1957) is, nem beszélve Spartacusról (1961), élete egyik legnagyobb szerepéről, ami még csak Oscar részvételt sem ért. Douglast némiképp az vígasztalhatja, hogy 1996-ban Életműdíjjal jutalmazta az Akadémia. A színész még ma is hihetetlenül energikus, annak ellenére, hogy 20 éve agyvérzést kapott és mindent újra kellett tanulnia. Utolsó szerepét 2003-ban játszotta a Túl nagy család című filmben, méghozzá fiával, Michael Douglassel és unokájával Cameron Douglassel együtt. 

 3. Eva Marie Saint (92 éves)

A szőke amerikai színésznő 1924. július 4-én született és leginkább Hitchcock Észak-Északnyugatjából lehet ismerős. Oscarra életében mindössze egyszer jelölték és díjazták is az 1954-es Rakpartonért, amelyben Marlon Brando partnere volt. Két nappal az Oscar megnyerése után életet adott első gyermekének, Darrellnek, majd három évvel később megszületett lánya, Laurette. A színésznő a 60-as években visszafogottan élt és kevés szerepet vállalt, mert több időt szeretett volna családjával tölteni, ám később is inkább televíziós produkciókban dolgozott. Férjét, Jeffrey Haydent tavaly karácsonykor veszítette el, 65 évet éltek együtt. 

 4. Dorothy Malone (92 éves) 

1925. január 30-án született és hamar felfedezték őt Hollywoodban, köszönhetően világos szőke hajának és varázslatosan kék szemeinek. Első filmjei között van a Howard Hawks által rendezett Hosszú álom, amelyben olyan nagy sztárokkal szerepelhetett együtt, mint Humphrey Bogart és Lauren Bacall. Néhány évvel később Frank Sinatra és a most 92 éves Doris Day oldalán kapott szerepet a Young at Heart című musicalben. Az Oscar-díjra még két évet kellett várnia, ám szintén Bacall mellett brillírozhatott a Written on the Wind című filmben. Dorothy viszonylag későn, 35 évesen ment férjhez, Ginger Roger exéhez, Jacques Bergerachoz, majd két kislányuk született. Ezután kevesebb filmben vállalt munkát, hiszen férjével egy viharos válás következett, majd harcolnia kellett lányaiért. 1992-ben hagyta abba a színészi pályát, utolsó filmje az Elemi ősztön volt, manapság Dallasban éli nyugdíjas éveit. 

 5. Angela Lansbury (91 éves)

 Az 1925. október 16-án született brit színésznőt nálunk minden bizonnyal leginkább a Gyilkos sorok című detektív sorozatból ismerik, és azt kevesen tudják róla, hogy rengeteg mozi filmben is szerepet vállalt, sőt háromszor Oscar díjra is jelölték a mellékszereplő kategóriában. Rögtön első filmszerepével hatalmas sikert ért el, a George Cukor által rendezett Gázlángban nyújtott alakításáért megkapta első jelölését az Amerikai Filmakadémiától. Nyerni ugyan nem nyert, de berobbant a köztudatba. Egy évvel később pedig a Dorian Gray arcképében brillírozott, amely ugyan szintén nominációt hozott számára, de aranyszobrot nem. A harmadik jelölését saját bevallása szerint, élete egyik legnehezebb alakításáért kapta,(A mandzsúriai jelölt,1963) ám az Oscart ekkor sem sikerült megnyernie. 2014-ben az Akadémia végül Életmű Oscarral jutalmazta a nagyszerű színésznőt, aki 54 évet élt boldog házasságban Peter Shaw-al - 2003-ban hunyt el -  és két gyermeknek adott életet. 

 6. Cloris Leachman (90 éves)

Az 1926. április 30-án született színésznő a televízióban kezdte karrierjét, viszonylag későn 29 évesen szerepelt először a mozivásznon, a Csókolj halálosan című Robert Aldrich filmben a végzet asszonyát játszotta. Később kevés filmben vállalt szerepet, inkább a televízióra koncentrált, csupán néhány filmes rendezőnek állt a kamerája elé. A Butch Cassidy és a Sundance kölyökben Paul Newman és Robert Redford mellett játszhatott, majd 1971-ben jött a legnagyobb sikere. Az utolsó mozielőadás című Peter Bogdanovich filmben nyújtott alakításáért megkapta a legjobb mellékszereplő Oscar-díjat. Ezekután is inkább a tévében volt látható, például a közelmúltban elhunyt Mary Tyler Moore sitcomjában is szerepelt és 7 Emmy díjjal büszkélkedhet. A ma is aktív színésznő egyébként 8 évvel ezelőtt, azaz 82 évesen még elvállalta a Dancing with the Starsban való szereplést. Legközelebb az Amerikai Istenek című sorozatban láthatjuk. 

 7. Sidney Potier (89 éves)

Néhány nap múlva, február 20-án önnepli 90. születésnapját az első A listás afroamerikai színész. Kezdetben természetesen a faji megkülönböztetés miatt kevés szerepet kapott és nagyon nehezen indult be végül karrierje. Akkor kezdett mindez megváltozni, amikor több rendező is színesbőrűt tett meg filmjének főszereplőjévé. Első igazán komoly sikerét A megbilicseltek című drámának köszönhetően érte el és megkapta első Oscar jelölését, sőt Berlinben Ezüst Medvével díjazták. 5 évvel később az Oscar szobrot is a magasba emelhette (Nézzétek a mező liliomait) és ezzel Poitier lett az első aformaerikai színész, aki főszereplő kategóriában nyert. A huszadik század egyik legkedveltebb filmes személyisége volt, és rendezőként is kipróbálta magát több alkalommal. 2002-ben Életmű Oscarral jutalmazta az Akadémia, nagy örömére azon az estén két fekete csillagot is láthatott ünnepelni. (Denzel Washington, Halle Berry) Két feleségétől 6 lánya született. 

8. Estelle Parsons (89 éves)

Az 1927. november 20-án született eredetileg ügyvédként diplomázott színésznő legtöbb idejét a színházban töltötte, amiért ötször jelölték Tony díjra. Legnagyobb sikerét mégis a mozivásznon érte el, amikor is Blanche Barrowként szerepet kapott a Bonnie és Clyde-ban (1967). Alakítása meggyőzte az Akadémia tagokat is, hiszen mellékszereplői Oscarral jutalmazták. A következő évben szintén a jelöltek között volt (Rachel, Rachel). Estelle egyébként politikai újságíróként is dolgozott, illetve színjátszást oktatott a Columbia és a Yale egyetemen. A színésznő a mai napig aktív, legutóbb a Grace and Frankie című sorozatban vállalt epizódszerepet. 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyszobrok.blog.hu/api/trackback/id/tr4312248686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leenacat 2017.02.12. 14:25:23

Ő még sereghajtó, a maga 87 évével. :)
Filmes díjak tárháza
süti beállítások módosítása