Filmes díjak tárháza

2017. január 31. 08:00 - Leenacat

Top 10 film az idei Sundance Filmfesztiválról

Két nappal ezelőtt véget ért az idei Sundance Filmesztivál és némileg meglepetést okozott a zsűri azzal, hogy egy fekete komédiát (I Don't Feel at Home in this World Anymore) választott a fesztivál legjobbjának. Szerencsére számos kiemelkedő alkotás született, így rengeteg film közül választottam ki a tíz legjobb kritikát kapott alkotásokat. 

Idén Park Cityben nagyon sok értékes és maradandó alkotást mutattak be, köztük több olyan dokumentumfilmet, amit majd érdemes lesz a későbbiekben beszerezni, ám most csakis játékfilmekről lesz szó. A listámba igyekeztem összeszedni azokat az alkotásokat, amikről a legtöbb pozitív kritika született, reménykedve abban, hogy közülük néhányat hazánkban is bemutatnak majd egyszer. 

 

10. Columbus 

Az imdb-n ugyan jelenleg csak 7.2 ponttal áll (22 szavazat), ám a legtöbb külföldi kritikus beválasztotta a legjobb filmek közé ezt az érzékeny és művészi drámát. Columbus egy Indiana állambeli kisváros, ahol egy idős építész professzor kómába esik. Fia, a koreai születésű, Jin oda utazik a városba, és várja, hogy édesapja felébredjen. Eközben megismerkedik Caseyvel, egy fiatal középiskolás lánnyal, akivel először csak a város egyedi és modern építészetének témája kapcsolja össze, majd később elmélyül barátságuk. Szinte az egész film a kettőjük beszélgetésére épül, rajtuk kívül csak néhány karakter tűnik fel. Ebben a minimalista drámában az építészeten és a kultúrán kívül megjelennek még olyan témák, mint a gyermeknevelés, álmok megvalósítása vagy a környezetvédelem. A filmet egyébként egy első filmes rendező készítette, akinek a neve csak szimplán Kogonada. 

9. To the Bone

Az anorexia egy rendkívül súlyos és ijesztő betegség, ami kezelés nélkül halálhoz vezethet. Marti Noxon drámájának középponjában egy étkezési zavarral küzdő lány áll, akit a tehetséges Lilly Collins formál meg, A lány csontsoványra fogyott, de természetesen ő ezt nem érzékelve, továbbra is számlálja a kalóriákat. Ekkor lép az életébe a rendhagyó kezelést alkalmazó orvos (Keanu Reeves), és egy olyan helyre kerül, ahol hasonló betegséggel küzdő emberekkel kell együtt éljen. Marti Noxon saját tapasztalaiból írta és vitte filmvászonra a filmet. Így látatlanban is úgy gondolom, hogy egy fontos alkotás született ebben az egyáltalán nem elcsépelt, mégis sokaknak komoly problémát jelentő témában. 

8. Ingrid goes West 

Sötét és bizarr komádia, amelyben Ingrid (Aubrey Plaza) rendkívül magányosan éli mindennapjait, egyetlen szórakozása, hogy Instagramon követ néhány helybeli lakost. Ingrid egy alkalommal teljesen kiakad, hogy egy esküvőre nem lett meghívva, ahol aztán hatalmas botrányt csinál és végül a pszichiátriára kerül. Eközben meghal az édesanyja rákban és egy viszonylag nagy összeget hagy Ingridre, akinek ekkor támad egy ötlete, Kaliforniába költözik. Természetesen rossz szokását nem hagyja fel és egy híres Instagarnos lányt kezd követni, Taylort, ugyanis minden vágya, hogy összebarátkozzon vele.  (Elisabeth Olsen) A film azt próbálja bemutatni, hogy mennyire rossz a mai világban ez az okostelefon őrület illetve, hogy a közösségi oldalakon való függőség mennyire tehet tönkre embereket. 

7. Novitiate

A történet az 1960-as években játszódik egy kolostorban (Rózsák kolostora), ahol egy fiatal nővér próbálja megkeresni a választ arra, hogy mit is keres valójában a vallásban. Maggie Betts rendezése egy comig of age történet, amelyben az Oscar-díjas Melissa Leo játssza a szadista főapácát. A történet pont egybe esik  a Vatikánban történt radikális egyház reformokkal (vatikáni zsinat), így természetesen nagy hangsúlyt kap a vallás kérdése is a történetben. A főhősünk, Cathleen önként szeretné Istennek áldozni életét, ám a kolostorban aztán ráébred, hogy furcsa dolgok történnek, majd az egyik legkedvesebb nővér váratlanul elhagyja a Rózsákat. Sokak úgy vélték, van esély Betts filmjének a győzelemre, ám végül ennek a melankólikus drámának meg kellett elégednie a feltörekvő rendező díjával. Elképzelhető, hogy későbbi fesztiválokon még indítani fogják és magasabbra emelkedik, mint itt Park Cityben. 

6. Patti Cake$

A New Jersey-ben élő fiatal Patricia Dombrowski imád rappelni és saját szövegeket is ír. Minden vágya, hogy kitörjön az otthoni nyomorból és hírnevet szerezzen magának. Életét nagyban megnehezíti édesanyja, aki nem elég, hogy alkoholista még lop is. Patti túlsúlyos, de ezt egyáltalán nem éli meg hátráltató tényezőnek, mert elhiszi, hogy igen is a zene az egyetlen lehetősége, hogy kikerüljön onnan. A kritikusok elsősorban a főszereplőt alakító, rendkívül hiteles Danielle Mcdonaldot emelték ki és a filmben felcsendülő zenéket. (Ez lehet az új Sing Street?) Rengeteg forgalmazó meg akarta szerezni a filmet, végül ez a Fox Searchlightnak sikerült 9,5 millió dollárért, így minden bizonnyal Amerikában az év vége felé moziba kerül. 

 5. The Big Sick

Kumail Nanjiani és feleségesaját élettapasztalataik alapján írták meg a The Big Sick forgatókönyvét  és Kumail saját magát játszotta el a filmben. A történet szerint egy chicagói stand up komikus és másodállásban Uber sofőr  egy koncerten megismerkedik és szerelembe esik Emilyvel. (Zoe Kazan). Igen ám, de hősünk egy hagyományos muszlim családból származik és szeretne megfelelni szüleinek, akik hasonló vallási körből akarnak feleséget választani neki. A kapcsolat tele van számos buktatóval, titokban kell tartani, amíg Kumail nem dönt arról, hogy mit is tegyen Emilyvel. Végül az élet oldja meg a problémát azzal, hogy Emilyt megtámadja egy rejtélyes betegség és kómába esik. Ekkor válik csak igazán fontossá Kumail számára Emily, és a vele való élet. A film egyébként nem ennyire komor, ugyanis tele van intelligens humorral és, mint tudjuk Kumail és Emily azóta boldog házasságban élnek, plusz a romantikus komédiáiról híres, Judd Appatow a producere. Az Amazon végül elképesztően magas összeget, 12 millió dollárt fizetett a filmért. 

 4. A Ghost Story

Ez a film a címével ellentétben nem egy kísértethistória és egyáltalán nem akar még csak félelmetes sem lenni. A film történetének középpontjában a halál áll és amelyben arra a kérdésre keresi a választ hogyan tudjuk elngedni a szeretett félt. Casey Affleck - aki tavaly szintén ott volt a Sundance-en a Manchester by the Sea-vel, amiért most Oscar jelölést kapott - játssza a halott férfit C-t, aki halála után szellemként tér vissza házába, Rooney Mara pedig a gyászoló nőt M-t. M végül elköltözik a házból, de C szellemként a helyhez van kötve és innentől a házba újonnan beköltöző emberek életét tudja csak nyomon követni.  Hogy mégis miért működhet ez a történet? Virgina Woolf műve, az A Haunted House and Other Short Stories adta a film alapötletét és több jelenetet is onnan merített a rendező, David Lowery. A filmet a kritikusok lassú és csendes drámaként jellemeztek, amelyben a fájdalmas veszteségen túl, fontos szerepet kap az idő múlása. Az A24 (ők forgalmazzák a Moonlight című Oscar jelölt alkotást is) már a Sundance előtt lecsapott a filmre. 

3. Wind River

Taylor Sheridan rendezői debütálása nem sikerült rosszul, sőt. Ő az a fickó, aki a Sicariónak illetve a most Oscar jelölt Hell or High Waternek írta a forgatókönyvét. Sheridan maradt a Wind Riverben is a bűn területén, de most úgy döntött ő valósítja meg saját ötletét. Egy helyi lakos, Cory, aki a birkanyájat védi a farkasoktól, mint vadász, (Jeremy Renner) felfedez egy hullát az erdőben, ám az FBI egy viszonylag tapasztalatlan hölgyet (Elisabeth Olsen) küld ki a nyomozásra. A sziklás és havas területen azonban nem egyszerű nyomokra bukkani és bizony a hatóságnak szüksége van Cory segítségére. A film műfaját tekintve akció-thriller, már ez önmagában rendkívül izgalmassá teszi a filmet. A legtöbb kritikus az idei Sundance legjobb élményeként tartja számon a Wind Rivert, Jeremy Renner alakítását pedig egyenesen a valaha volt legjobbnak kiáltották ki, ez azért nem kis szó, hiszen  A bombák földjénért Oscarra is jelölték. 

 2. Mudbound

A történet az 1940-es években játszódik, méghozzá Mississippi államban, ahol is egy fekete család élete összefonódik egy farmot üzemeltető, fehér család életével. A főszerepben Carey Mulligan, Garrett Hedlund, Jason Clarke és Mary J. Blige. Dee Rees rendező, a filmet Hillary Jordan azonos című regényéből forgatta és arra próbált reflektálni, hogy milyen azonosságok illetve különbségek vannak a két család életében. Természetesen a faji nézetekről már számos film készült, mégis úgy tűnik ez a film kiemelkedő lesz közülük. A közönség a vetítés után állva tapsolt és a kritikusok is ódákat zengenek azóta is a filmről. Sokáig kérdés volt, hogy mely forgalmazóval sikerül a megállapodás, ám végül a Netflix kínálta a legtöbbet, 12,5 millió dollárt, Hogy vajon a Mudbound végül elmenetel-e a jövő évi Oscarig arról majd csak december eleje felé kapunk képet, ám erre most úgy tűnik minden esélye megvan. 

 1. Call Me by Your Name 

A történet Olaszországban játszódik egy tengerparti villában, ahol Elio a szüleivel tölti unalmasnak ígérkező vakációját. Elio édesapja professzor és nyáron egy doktorálni készülő diák, Oliver látogatja meg, hogy együtt dolgozzanak. Elio és Oliver hamar összebarátkoznak, rengeteget beszélgetnek és, amikor Oliver éppen nem dolgozik, akkor a 17 éves sráccal tölti az idejét. Kapcsolatuk azonban nem áll meg ezen a ponton, ugyanis rá kell jönniük, hogy többet éreznek egymás iránt. Luca Guandagnino filmje azonban mégsem egy hagyományos homoszexuális történet, a test és az elme harca ez a vággyal és a vonzódással, majd az elmúlással. A főszereplők, Armie Hammer és Timothée Chalamet kiemelkedő teljesítményt nyújtottak és a kritikusok szerint a kémia nagyon jól működött közöttük. Meglátjuk mennyit fogunk még hallani a későbbiekben a filmről, de én gyanítom, hogy még sokat. 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyszobrok.blog.hu/api/trackback/id/tr1212170044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.02.01. 14:27:01

Mai napig nem értem, hogy a Bombák Földjében mi volt jó és miért kapott díjakat. Bűnrossz film, teljesen hiteltelen és nevetséges helyzetek, pocsék történet és J.R. akkora fos színész volt itt, hogy utána nem voltam hajlandó filmet nézni, amiben ő szerepel, csak az American Hustle-vel törtem ezt meg, de az sem volt nagy szám. Sem ő miatta, sem az agyomhypolt JL miatt sem...

Leenacat 2017.02.01. 14:41:48

@molnibalage: Minden idők egyik leggyengébb Oscar nyertes filmje között tartom számon, de akkor nagy szó volt, hogy női rendező készítette, aki ráadásul az exférjét győzte le. Sajnos néha kell a szenzáció. :/ JR talán fejlődőképes, de én is szkeptikus vagyok vele kapcsolatban.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.02.01. 22:19:33

@Leenacat: A baj az, hogy a nő következő filmje a ZDT is olyan borzalmasan szar volt, hogy arra szavak alig vannak.
Filmes díjak tárháza
süti beállítások módosítása