Filmes díjak tárháza

2017. február 21. 14:32 - Leenacat

Oscar2017: Ki fog nyerni? (4. rész - legjobb női és férfi mellékszereplő)

Vasárnap Los Angelesben rendezik a filmes világ legnagyobb díjkiosztó eseményét, az Oscar gálát. Mi várható és kik lesznek az idei nyertesek? 

Az Oscar előzetes posztokban igyekszem bemutatni a jelenlegi erőviszonyokat az idei díjkiosztók és statisztikák alapján. Természetesen a papírforma bármikor borulhat és néha még az Akadémia is képes meglepetést okozni. (lásd legnagyobb örömömre tavaly a legjobb film esetében) A negyedik részben a legjobb női és férfi mellékszereplők esélyeit mutatom be. 

Legjobb női mellékszereplő 

Viszonylag könnyű dolgom van, ugyanis ez az a kategória, amely szinte teljesen biztosra kijelenthető, hogy lefutott. Ám mielőtt erre rátérnék, érdemes megemlíteni, hogy soha nem fordult elő az Oscar történetében, hogy egy kategórián belül 3 afroamerikai színésző is jelölve legyen, és nem mellékesen, teljesen megérdemelten. Az összes idei fontosabb díjat, mint a Golden Globe, a Screen Actors Guild, BAFTA vagy a Critics Choice, Viola Davis nyerte. Rose szerepébe nem először bújt Viola, hiszen a Fences színdarab változatában a Broadwayon is játszotta, méghozzá olyannyira sikeresen, hogy Tony díjjal tüntették ki. Viola az első olyan afroamerikai női színész, akit három Oscarra is jelöltek, 2009-ban a Kétely című filmért és 2012-ben A segítségért. 2015-ben is történelmet írt, hiszen ő lett az első színesbőrű színésznő, aki megnyerte az Emmy díjat, a Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot című sorozatban nyújtott fantasztikus alakításáért. Az idei Oscaron még az is megtörténhet, hogy Viola a Fences rendező-színészével, Denzel Washingtonnal karoltva örülhetnek egy-egy szobornak, hiszen a férfi főszereplők között Denzelnek is nagy esélye van a győzelemre. 

Naomie Harris brit színésznő a Moonlightban egy drogos édesanyát alakít, aki egyedül neveli fiát. Elképesztő, hogy mindössze három nap alatt vették fel Naomie jeleneteit vízum problémái miatt. Annak fényében pedig, hogy három idősíkban kellett alakítania, három különböző színésszel, akik a fiát formálták meg, még inkább nagyra értékelhető. Megnyerte a National Board of Review díját és természetesen jelölve lett az összes fontos díjkiosztóra. Ez lesz az első Oscar gálája Harrisnek, de ha továbbra is jól fog válogatni a filmek között és Hollywood is keresi a szerepekkel, akkor minden bizonnyal lesz még esélye az aranyszoborra. 

Michelle Williams már a negyedik Oscar jelölését szerezte meg, és minden bizonnyal ismét üres kézzel fog távozni korunk egyik legtehetségesebb 30-as színésznője. Williams a Manchester by the Sea-ben (Csütörtöktől a moziban) egy anyukát alakít, akit egy hatalmas tragédia ér. Sokat ugyan nem szerepel a vásznon, ám minden jelentében elég erőteljeset alakít. A New York Filmcritics Circle őt választotta a tavalyi év legjobbjának, és ha nem lenne Viola Davis, akkor nagy esélye lenne a győzelemre. Talán majd a Janis Joplin film, amelyet tavasszal kezd forgatni, végre meghozza számára az Oscart. 

Nicole Kidman az első ausztrál színésznő, aki Oscar-díjat nyert, méghozzá az Órákban Virginia Woolf megformálásáért kapta. Azóta eltelt 15 év és Nicole nem sokat változott, már, ami a tehetségét illeti. A Lion egy igaz történeten alapuló, nagyon szívszorító film, amelyben egy olyan anyát alakít, aki Indiából fogad örökbe gyermeket. Nicole a saját életében is megtapasztalta az adoptálást, hiszen korábbi férjvel Tom Cruise-al két gyeremeknek a felnevelését is vállalták. Az idén 50. születésnapját ünneplő, kirobbanó formában lévő Kidmannek már a negyedik Oscar gálája lesz, és gyaníthatóan nem az utolsó. 

Octavia Spencer 2012-ben (A segítség) nyerte meg a mellékszereplő kategóriát. Idén egy merőben más szerepben (ott cseléd volt) tündökölt, ugyanis a NASA egyik matematikusát formálta meg, Dorothy Vaughnt. Spencer alakításában ott van az intelligencia és a humor, egyszerűen csak imádni lehet, ám egyelőre meg kell elégednie az egyszeres Oscar-díjas jelzővel. 

Legjobb férfi mellékszereplő 

 A legnagyobb esélyes a Moonlight drogdílere, Mahershala Ali. A Golden Globe-ot ugyan elveszítette Aaron Taylor-Johnsonnal szemben, majd a BAFTA-t is, ahol a britek Dev Patelnek ítélték oda a díjat, ám a SAG-on már Ali nyert. Érdekesség, hogy a Golden Globe volt ennek a kategóriának a legjobb előrejelzése, ugyanis 20-ból 13 Globe nyertes végül Oscar-díjas lett, de erre az esély idén egyenlő a nullával, hiszen Taylor-Johnson még csak a jelöltek között sincs. Ha maradunk a statisztikánál, akkor 20 SAG győztesből 12 nyert végül Oscart, és éppen tavaly fordult elő az, hogy Mark Rylance úgy lett Oscar nyertes, hogy a Színészek Céhének díját nem nyerte meg. Ennek Patel örülne a legjobban, de idén erre nem sok esély van. Mahershala Ali lenne az első olyan Oscar nyertes, aki muszlimként emelheti magasba a díjat és a mostani politikai helyzetre való tekintettel Ali büszkén nyilatkozik vallásáról és a muszlim közösségről. 

Dev Patel az első indiai Oscar-díjas színész lehetne, ám már a BAFTA díj is hatalmas elismerés az Angliában felnőtt színész számára. Patel a Lionban, a családját kutató Saroo-t alakítja és nem ez lesz az első Oscaron való szereplése. 2008-ban a Gettómilliomos nyerte a legjobbnak filmnek járó Oscar-díjat, amelyben Patel alakította a főszereplő fiút, igaz akkor őt az Akadémia kihagyta a jelöltek közül. 

Jeff Bridges immáron hétszeres Oscar jelölt, 2010-ben pedig megnyerte a főszereplő kategóriában az aranyszobrot. (Őrült szív) Első jelelölését 45 évvel ezelőtt kapta Az utolsó mozi előadás című filmért. A Hell or High Waterben egy texasi seriffet alakít kiválóan. Jeffet nagyon szereti Hollywood és az Akadémia, de természetesen nominálása elvitathatatlan. Idén az erős mezőnynek köszönhetően minden bizonnyal nem tudja gyarapítani Oscar szobrainak a számát. 

Michael Shannon a Nocturnal Animalsben is texasi seriffet alakít, szintén elképesztően hitelesen sajátította el az ottani akcentust. Nyolc éve A szabadság útjaiban fedezte fel magának az Akadémia és jelölte először Oscarra Shannont, abban a filmben egyébként egy goromba, félőrültet alakított. Előtte is már feltűnt nagy filmekben, mint például a Pearl Harborben vagy az Oliver Stone féle World Trade Centerben, ám kétségkívül 2008-as Oscar jelölése óta Hollywood felkapott színésze lett, nem véletlenül. 

Lucas Hedges a maga 20 évével a legfiatalabb idei Oscar jelölt a színészek között, és amennyiben nyerne, ő lehetne a legfiatalabb férfi mellékszereplő Oscar-díjas. (20 évesen és 76 naposan)  A Manchester by the Sea-ben egy gyászoló fiút alakít, aki elveszítette édesapját. A való életben Peter Hedges az apukája, aki író és rendező, nevéhez fűződik a Dan és a szerelem illetve a Timothy Green különös élete, előbbi filmben szerepelt először Lucas 10 évesen. Majd következett két Wes Anderson darab a Holdfény királyság és a Grand Budapest Hotel. Lucas Hedges előtt tehát nagy karrier áll és ahogy nyilatkozta, példaképe Leonardo DiCaprio is idősebben kapta meg az Oscart, így még van ideje bőven bizonyítani. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyszobrok.blog.hu/api/trackback/id/tr2612277679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Filmes díjak tárháza
süti beállítások módosítása