Filmes díjak tárháza

2017. február 10. 12:21 - Leenacat

Vasárnap rendezik a 70. BAFTA díjátadót

Vasárnap este immáron 70. alkalommal rendezik meg Londonban a British Film Academy éves díjkiosztó gáláját, amelyet természetesen én is élőben fogok kommentálni itt vagy a facebook oldalon. Mit kell tudni a BAFTA-ról és kik az idei esélyesek? A tovább gombra kattintva megtudhatod. 

70. BAFTA díjátadó

A brit filmgyártás legnagyobb emberei a londoni Hyde Park Hotelben gyűltek össze 1947. április 16-án, hogy megalapítsák a Brit Filmakadémiát ( British Academy of Film and Television Arts), amelynek elnöke a rendező, David Lean lett. A tagok között volt még Alexander Korda, Carol Reed, Charles Lughton és Roger Manvell is. Az alapvető céljuk nem más volt, minthogy jutalmazzák azokat az alkotásokat, amelyek kiemelkednek az adott évben. Kezdetben csak igen kevés kategóriában díjaztak és csak is brit produkciókat, mára azonban a legjobb külföldi alkotásokat is értékelik. A díjakat a legnagyobb brit filmesekről nevezték el és 1976 óta színházi maszkot ábrázoló szobrot vehetnek át a nyertesek, amelyet még Mitzi Cunliffe, amerikai szobrász tervezett. 2010 óta Vilmos, Cambridge hercege a Brit Filmakadémia elnöke. 

Idén ünnepli 70. évfordulóját a gála és immáron 12. alkalommal lesz az est házigazdája, a világ egyik legnagyobb komikusa, Stephen Fry. Nélküle már lassan elképzelni sem lehet a BAFTA díjátadót, és évről évre azt kell megállapítanom, hogy ezen a díjátadón szórakozom a legjobban, ami kizárólag Stephen Fry-nek köszönhető. Kiáll a színpadra, az est folyamán rengetegszer és semmi mást nem csinál csak löki a poénokat, ráadásul teszi mindezt úgy, hogy egyáltalán nem erőltetett és sokszor spontán jutnak eszébe a dolgok. Az Oscar műsorvezetői sajnos az utóbbi években a nyomába sem értek Fry-nek. 

Idén természetesen a legjobb film és egyéb más díjakra is a La La Land a legesélyesebb, a maga 11 jelölésével, mögötte az Érkezés és az Éjszakai ragadozók áll 9-9 nominációval. (utóbbi gyaníthatóan nem sokat fog díjra váltani) Mivel ez egy Brit filmes díjátadó, természetesen hazai alkotás sem maradhatott ki a jelöltek közül, a Cannes-ban Arany Pálmát nyert, Én, Daniel Blake a legjobb film, rendező, eredeti forgatókönyv és női mellékszerepő kategóriában is érdekelt lesz. A legjobb idegennyelvű filmek között pedig ott van Nemes Jeles László filmje, a Saul fia is és úgy vélem komoly esélyei vannak arra, hogy ezt az utolsó rangos díjat is begyűjtse a magyar film. 

Esélyek

Az utóbbi néhény évből leszűrhető, hogy a BAFTA egyáltalán nem tartható az Oscar előszobájának, annak ellenére sem, hogy az átfedés igen nagy a jelöltek között. Tavaly például a britek bolondultak A visszatérőért, hiszen 8 jelölésből ötöt is díjra váltottak (legjobb film, rendező, színész, operatőr és hang), az Oscaron végül a legjobb film a Spotlight lett. 2014-ben a Boyhood győzött, míg az amerikai díjátadón a Birdman. 2013-ban 10 jelöléséből mindösszesen csak kettőt (legjobb film, legjobb színész) váltott BAFTA díjra a 12 év rabszolgaság, a legjobb film Oscarját ugyan elnyerte, de Chiwetel Ejiofort végül legyőzte Matthew McConaughey. 2012-ben az Argo nyert mindkét gálán, ám amíg a briteknél a legjobb rendező Ben Affleck lett, addig az Oscaron a jelöltek közöt sem volt. 

Idén valószínűleg a legjobb filmben szinte biztosra vehető, hogy azonosság lesz a két esemény között, ugyanis Londonban is és Los Angelesben is a La La Land a legnagyobb favorít. 

Tippjeim: 

Legjobb film: La La Land

Legjobb brit film: Én, Daniel Blake 

Legjobb idegennyelvű film: Saul fia 

Legjobb rendező: Damien Chazelle (La La Land) 

Legjobb színész: Casey Affleck (Manchester by the Sea) 

Legjobb színésznő: Emma Stone (La La Land) 

Legjobb férfi mellékszereplő: Mahershala Ali (Moonlight)

Legjobb női mellékszereplő: (Viola Davis (Fences) 

Legjobb animációs: Zootropolis 

Legjobb fényképezés: La La Land 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyszobrok.blog.hu/api/trackback/id/tr9812244626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Filmes díjak tárháza
süti beállítások módosítása