Filmes díjak tárháza

2017. február 18. 04:37 - Leenacat

Oscar2017: Ki fog nyerni? (2. rész - legjobb színésznő, legjobb dokumentumfilm)

Bő egy hét múlva, Los Angelesben rendezik a filmes világ legnagyobb díjkiosztó eseményét, az Oscar gálát. Mi várható és kik lesznek az idei nyertesek? 

Az Oscar előzetes posztokban igyekszem bemutatni a jelenlegi erőviszonyokat a korábbi díjátadók és statisztikák alapján. Természetesen a papírforma bármikor borulhat és néha még az Akadémia is képes meglepetést okozni. (lásd legnagyobb örömömre tavaly a legjobb film esetében) A második részben a legjobb színésznő és a legjobb dokumentumfilm esélyeit taglalom. 

Legjobb színésznő 

Emma Stone 

Natalie Portman 

Isabelle Huppert 

Meryl Streep 

Ruth Negga 

Sokkal kiélezetebb versenynek tűnt ez a kategória egészen egy hónappal ezelőttig. December környékén még egyértelmű favoritnak számított Natalie Portman, aki élete második legjobb alakítását nyújtotta a Jackie-ben. Portmannek nem ismeretlen ez a terep, hiszen 2011-ben már megnyerte a főszereplő Oscart a Fekete hattyúban játszott elképesztő szerepéért. Idén, az éppen második gyermekével terhes színésznő, Jacqueline Kennedy bőrébe bújt és tette mindezt rendkívül hitelesen. Történelmi személy megformálását az Akadémia általában szeretni szokta és jelen esetben az Egyesült Államok egyik legfontosabb First Lady-éről készült a film. A Crirics Choice-on még úgy tűnt Natalie úton van a második Oscarja felé, hiszen megnyerte a díjukat és mindenhol az ő alakítását dicsőítették. A Golden Globe-ról azonban Natalie üres kézzel távozott és dráma kategóriában nagy meglepetésre Isabelle Huppert nyert, míg a vígjáték-musical szekcióban Emma Stone örülhetett. Natalie esélyei tehát nagyon leromlottak, ráadásul Pablo Larraín által készült Jackiet végül nem jelölték a legjobb filmek közé sem.

Isabelle Huppert francia színésznő mondhatni igazi díjkiosztó specialista, de nem Amerikában. hanem Európában, hiszen eddig összesen 16 Cesar díjra (A franciák Oscarja) jelölték és egyszer győzött is, míg kétszer lett Cannes legjobb színésznője és már négyszeres Lumieres díj győztes. Olyan neves rendezőkkel dolgozott már együtt, mint Michael Haneke, Jean-Luc Godard, Michael Cimino vagy Claude Chabrol. Idén az Elle című filmben nyújtott kimagasló alakításának köszönhetően az amerikaiak is megtanulták a nevét (ha nem is ejtik ki jól). A Golden Globe-on januárban őt választották a legjobb drámai színésznőnek és Oscar esélyesként kell Isabelle-el számolni. Természetesen, mint európai színésznő, aki egy olyan európai filmben szerepel, amely nincs ott a legjobb idegen nyelvű alkotások között, azért sokkal nehezebb dolga van. Hiszen nagy kérdés, hogy hány Akadémia tag látta vagy nézi meg kötelezően azért a filmet, hogy tudja Isabelle-t értékelni. Egyébként összesen 33 színész kapott idegen nyelvű alakításért jelölést, amelyből nyolcnak sikerült végül megnyernie az Oscart. 

Emma Stone lehetne a 7. olyan színésznő, aki zenés szerepért kap Oscar-díjat. Márpedig ehhez nagyon közel van a La La Landben ének és tánc tudását is megcsillogtató színésznő, hiszen mint már fentebb említettem, januárban megnyerte a Golden Globe-ot vígjáték-musical kategóriában és színész kollégái is őt találták a legjobbnak a SAG díjátadón, sőt a BAFTA-n is győzött az elmúlt hétvégén. Minden statisztika mellette szól.(ezért is írtam, hogy lefutottnak tűnik ez a kategória) Korábban Julie Andrews,  Barbra Streisand, Liza Minnelli, Sissy Spacek, Reese Witherspoon és Marion Cotillard nyert úgy, hogy énekelt a vásznon. Nem ez az első jelölése Emmának, tavalyelőtt mellékszereplői kategóriában volt jelent az Oscaron. (Birdman) 

Meryl Streepnek ez a 20. Oscar jelölése és magasan vezeti ezzel a rekordot. Kijelenthető, hogy immáron 40 évtizede ő az egyik legnépszerűbb színésznő a világon. Ha a statisztikát nézzük, akkor pedig ő az, aki legtöbbször távozott üres kézzel a gálákról. 2012-ben, amikor megnyerte harmadik Oscarját pedig feltette azt a kérdést, hogy miért ő, már megint? Florence Foster Jenkinsben, magát a címszereplőt játszotta el, aki egy szörnyen hamis operaénekesnő volt. Meryl jelölése nem biztos, hogy teljesen megérdemelt, például Amy Adams idén sokkal jobb volt két filmben is nála, de úgy tűnik az Akadémia ragaszkodik Merylhez. 

Ruth Negga  ír-etiópiai származású, édesanyja ír ápolónőként dolgozott Etiópiában, ahol édesapja orvos volt. Ruth tehát tökéletes választás volt a Loving női főszerepére, hiszen pontosan tudta mit jelent egy fehér-fekete házasság. Ruth a 11. színésznő, aki színesbőrű jelölt a főszereplő kategóriában, ebből mindössze egy győzelem született, amely Halle Berry nevéhez fűződik. 

 

Legjobb dokumentumfilm 

O.J.: Made in America 

13th 

I Am Not Your Negro 

Life Animated

Fire at Sea

Az Oscar történetében még sohasem fordult elő az, hogy négy dokumentumfilmnek is afroamerikai legyen a rendezője, ez alól a Fire at Sea a kivétel, hiszen a menekültekről szóló doksit olasz direktor készítette. A szakértők egyértelműen az O.J: Made in Americát jelölik meg az Oscar legnagyobb esélyesének. Az elhíresült gyilkosságot már több formátumban is feldolgozták, legutóbb például televíziós sorozat is készült American Crime Story néven. Ezra Edelman alkotása szintén nem egy megszokott doku a maga 7,5 órájával. Sokan felháborodásnak adtak hangot, hogy mégis hogy kerül ide egy ilyen epikus hosszúságú, eredetileg televíziónak gyártott film. Edelman maga is egy öt részes sorozatnak tervezte, amelyet először a Sundance Filmfesztiválon mutattak be tavaly, majd az ESPN csatorna csapott le az alkotásra. A 2016-os év folyamán egyébként rengeteg díjat nyert a film, köztük a Critics Choice, a Gotham és a New York Film Critics Circle elismerését. Nagy esélye mégis annak köszönhető, hogy év elején a rendezői, a produceri és a vágói díjat is elnyerte, amivel egyértelmű favorit lett. Az igazán nagy kérdés már csak az, hogy az Akadémia tagok vajon képesek voltak-e időt szakítani erre a közel 8 órára, hiszen azért ez az időtartam egyáltalán nem megszokott a Oscar mezőnyében. 

Ami  Raoul Peck filmje, az I Am Not Your Negro mellett szólhat, hogy országosan (USA) csak idén februárban került mozi forgalmazásba, és rengeteg pozitív kritikát kapott. Tehát az Akadémia tagokban még akár frissen is élhet ez az élmény és nem olyan régen a People Choice Awards-ot is megnyerte, tavaly pedig Torontóban diadalmaskodott. A faji kapcsolatokat és a polgárjogi mozgalmakat mutatja be egészen egyedi kivitelezésben, az drámaíró James Baldwin írása és Samuel L. Jackson hangja nyomán. A külföldi kritikák egyöntetűen egy nagyon erőteljes alkotásnak tartják. 

 A Fire at Sea-t a tavalyi Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be és nyerte meg végül Meryl Streep zsűri elnöksége alatt az Arany Medvét. Gianfranco Rosi, olasz rendező a világ egyik legszebb szigetének tartott Lampedusán forgatott, de szomorú aspektusból, hiszen az észak-afrikai menekültek elsődleges célpontja a 6 ezer lakosú szicíliai álomsziget. Rengetegen haltak meg a tengeren, és aki átjutott az is iszonyú nyomorúságban folytatta életét. A doku azt is megvizsgálja, hogy milyen hatással volt a menekültáradat a helyi lakosságra és egy olasz fiú szemén keresztül próbálja bemutatni a kegyetlen valóságot. A filmnek fontos mondanivalója van és a jelen talán egyik legnagyobb problémájára fókuszál. 

A Life Animated című szívet melengető dokumentumfilm egy autista fiú, Owen Suskind életébe enged bepillantást. aki három évesen abba hagyta a beszédet és kizárólag akkor volt hajlandó szóba állni a szüleivel, ha a azok Disney mesékből ismert figurák hangján beszéltek hozzá. Roger Ross Williams rendező - aki 2010.ben rövidfilmmel már nyert Oscart - éppen akkor kezdte filmjét forgatni, amikor a fiú végzős gimnazista volt és az önálló életre készült barátnőjével, Emilyvel. Williamset a tavalyi Sundance filmfesztiválon rendezői díjban részesítette a zsűri illetve nálunk a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilmes fesztiválon a diákokból álló zsűri választotta a legjobbnak. 

 Ava Duvernay, akinek Selma című filmjét két éve szintén Oscarra nominálták, ezúttal dokumentarista stílusban rendezett. A 13th egészen nagy időt ölel fel, ugyanis 1865-től indul, amikor is az Amerikai Alkotmány 13. módosításában eltörölte a rabszolgaságot, de a rasszizmus a mai napig komoly problémát jelent az afroamerikai társadalomnak. Duvernay a jelen és a múlt összesfüggéseit mutatja be büntetőjogi szempontból és rávilágít arra ,hogy vajon miért olyan magas a fekete bőrűek száma a börtönökben. A film BAFTA-t illetve az Afroamerikai Filmkritikusok Szövetségének a díját is megnyerte. 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyszobrok.blog.hu/api/trackback/id/tr412266268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Filmes díjak tárháza
süti beállítások módosítása