Filmes díjak tárháza

2017. február 16. 17:00 - Leenacat

Oscar2017: Ki fog nyerni? (1. rész - legjobb színész, legjobb animációs film)

Bő egy hét múlva, Los Angelesben rendezik a filmes világ legnagyobb díjkiosztó eseményét, az Oscar gálát. Mi várható és kik lesznek az idei nyertesek? 

Az Oscar előzetes posztokban igyekszem bemutatni a jelenlegi erőviszonyokat a korábbi díjátadók és statisztikák alapján. Természetesen a papírforma bármikor borulhat és néha még az Akadémia is képes meglepetést okozni. (lásd legnagyobb örömömre tavaly a legjobb film esetében) Az első részben a legjobb színész és a legjobb animációs film esélyeit taglalom. 

Legjobb színész

Denzel Washington 

Casey Affleck 

Ryan Gosling 

Andrew Garfield 

Viggo Mortensen 

Előző bejegyzésemben már foglalkoztam ennek a kategóriának a kimenetelével, hiszen az, hogy Denzel Washington és Casey Affleck párosa közül melyikük kerül ki győztesen, az az utolsó pillanatig izgalmas kérdés. Casey Affleck korábban már jelölve volt mellékszereplő kategóriában, a Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford című filmért. Denzel Washingtonnak ez a hetedik Oscar jelölése és már két aranyszobor büszke tulajdonosa, hiszen 1989-ben Az 54. hadtest című filmért mellékszereplői, majd a Kiképzésért (2001) főszereplői Oscart nyert. A szezon elején úgy tűnt, hogy a Fencesért már Tony díjat (Broadway, színpadi szerep) nyert, Denzel hasítani fog a harmadik Oscar felé, ám a kritikusok időközben Casey Affleck alakítását kezdték dicsérni és sorra díjakkal jutalmazni. Decemberben a Critics Choice-on és a Golden Globe-on is Afflecket szólították a színpadra. Úgy tűnt a Színészek Szervezetének díja sem Denzelt fogja megilletni, hiszen még soha nem nyert a SAG-on, de a kollégák máshogy döntöttek, és az afroamerikai színészt választották a legjobbnak. Innentől pedig kiélezettebb lett a verseny, ugyanis a 22 év alatt (azóta létezik a Színészek Szervezete) mindössze négy alkalommal bukta el az Oscart a korábban SAG-ot nyert színész. A statisztika tehát Denzel mellett szól, még akkor is, ha Affleck megnyerte a BAFTA-t, ahol Washington még csak jelölve sem volt. Az afroamerikai színész győzelmével belépne a háromszoros bajnokok illusztris társaságába és ő lenne a harmadik olyan Oscar nyertes színész, aki a saját rendezése juttatta győzelemhez. (Laurence Olivier-Hamlet és Roberto Benigni- Az élet szép)

Andrew Garfield kora (33 éves) egyik legtehetségesebb színésze és nagyon erős éve volt, hiszen Martin Scorsese legújabb filmjében, a Silence-ben is elképesztőt alakított. A Hacksaw Ridge-ért jelölték idén Oscarra, amelyben Desmond Dosst második világháborús katonát alakítja, aki fegyver nélkül harcolt és mentett meg 75 emberi életet. Korábbi filmjeiben is feltűnt már tehetsége. A Boy A (2007) című filmben brillírozott, amikor is egy olyan fiatalt játszott, aki egy gyilkossági büntetés után kíván visszailleszkedni a társadalomba. Aztán következett a Gyávák és hősök Meryl Streep, Robert Redford és Tom Cruise társaságában, majd jött a Social Network, amiben is a facebook társalapítójának, Eduardo Saverinnek a bőrébe bújt. Érdemes lesz tehát a későbbiekben odafigyelni a brit-amerikai színészre. 

Ryan Gosling egy musical szerepért kapott jelölést, ami annak fényében meglepő lehet, hogy Fred Astairt soha nem jelölték Oscarra táncos-énekes szerepért, de Gene Kellyt is mellőzték az Ének az esőben nyújtott fergetes alakításáért. Persze Gosling megtanult zongorázni és énekel is a La La Landben, de ezt sok díjjal nem honorálták idén, így nem valószínű, hogy az Akadémiánál ő lesz a legjobb. Fiatal korára való tekintettel azért nem kell csüggedni, hiszen Goslingnak sok esélye van még az aranyszoborra, lehet, hogy éppen Damien Chazelle következő rendezése hozza meg neki. (Neil Amstrongként láthatjuk majd) 

Viggo Mortensen második Oscar gáláján vehet részt, hiszen idestova 9 éve az Eastern Promises- Gyilkos ígéretek című filmért már jelölték főszereplő díjra. Idén egy egészen kivételes független kis alkotásért a Captain Fantasticért nominálták, amiben Viggo egy olyan apukát alakít, aki az erdőben neveli 6 gyermekét. Mortensen egyébként az utóbbi időben több kisköltségvetésű független alkotásban vett részt, és ha ezt az irányt követi tovább, akkor minden bizonnyal lesz még Oscar jelölt a jövőben. 

 

Legjobb animációs film

My Life as a Zucchini (Életem Cukkiniként) 

Moana (Vaiana) 

Red Turtle (A vörös teknős) 

Kubo and the Two Strings (Kubo és a varázshúrók)

Zootopia (Zootropolis) 

Ebből a kategóriából is két nagy favorit emelkedik ki, hiszen a Zootopia és a Kubo and the Two Strings uralta az eddigi díjátadókat. Legutóbb például a britek a LAIKA Studio által stop motion technikával készült, Kubot választották a legjobbnak, ám az Annie díjátadót - amelyen az év legjobb animációs filmjeit díjazzák - a Zootopia nyerte. Sőt gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy a Zootopiának 70%-os esélye van az Oscarra, hiszen olyan témákat vonultat fel, mint a rasszizmus, a nemek közötti egyenlőtlenség, a bűnözés és a drogozás mindezt nagyszerű humorral körítve. A Trumpi érában különösen erősen hathat ez az Akadémia tagokra és meg kell vallani a Zootopia tényleg a Disney egyik legjobb animációs filmje lett. A Kubonak gyönyörű a látványterve és a kézzel készített animációk, mint tudjuk több évbe telnek, mire végleg elkészülnek. A témája viszont talán nem olyan erős, hiszen a Japán mondavilágban játszódik és részben az ázsiai kultúrát próbálja bemutatni, de Amerikában szerintem ez most kevés lesz. 

A My Life as a Zucchini egy svájci stop motion animáció, amelyben egy kisfiú véletlenül megöli a saját édesanyját, aki ezután nevelőotthonba kerül. Calude Barras rendező egyébként Arany Kamera díjat nyert Cannes-ban és Golden Globe-ra is jelölték alkotását, sőt Svájc a legjobb idegen nyelvű film kategóriájába is ezzel az animációval pályázott. (a legjobb kilenc jelentette a végállomást) Témáját tekintve úgy tűnik, mintha felnőtteknek kászült volna inkább a mese, ám a készítők hangsúlyozzák, hogy minden nehézsorsú gyermeknek szeretnék ajánlani alkotásukat. 

A Red Turtle, azaz A vörös teknős, az Annie legjobb független animációja lett és tavaly Cannes-ban az Un Certain Regard különdíját is megkapta. A részben hazánkban készült animációt a híres, japán Ghibli Studio megbízásából készítette el Michael Dudok de Wit és természetesen ezt is kézzel rajzolták. Egy hajótörött férfi lakatlan szigeten reked, ahol találkozik egy mágikus lénnyel, egy teknőssel. A mese különlegessége, hogy nem tartalmaz dialógust. Dudok de Wit egyébként nyert már Oscart 2001-ben a Father and Daughter című animációs rövidfilmjéért. 

A Disney másik jelöltje, a Moana, amelyben csodálatos dalok hangazanak el Lin Manuel Miranda közbenjárásával. (jelölve is lett a legjobb betéddal díjára a How Far I’ll Go) A Moana aranyos és szívmelengető történet, amelynek képi világa is gyönyörű. 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyszobrok.blog.hu/api/trackback/id/tr2212265272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Filmes díjak tárháza
süti beállítások módosítása