Filmes díjak tárháza

2017. február 13. 14:34 - Leenacat

BAFTA 2017: Emma Stone, Dev Patel, Casey Affleck és Viola Davis örülhetett

A 70. British Film Awards nagy nyertese a La La Land lett, amely öt díjat söpört be az est folyamán, köztük a legjobb rendező és színésznő díját. A Manchester by the Sea kettő aranymaszkkal gazdagodott, a Saul fia begyűjtötte utolsó hiányzó elismerését, viszont üres kézzel távozott a Nocturnal Animals és a Moonlight is. 

A BAFTA és az Oscar nyertesek között minden évben akadnak egyezések és természetesen különbségek is. Idén valószínűleg a britek által legjobbnak választott film, a klasszikusokat idéző musical, a La La Land az Oscaron is tarolni fog, nem úgy, mint az elmúlt két év BAFTA nyertesei. (The Revenant, Boyhood) Damien Chazelle, Emma Stone és Justin Hurwitz karnyújtásnyira van az Oscartól, mindössze röpke két hét választja el őket a köszönőbeszédtől.

A britek azért okoztak némi meglepetést azzal, hogy a legjobb férfi mellékszereplőnek Dev Patelt választották (Lion), de annak fényében azért nem annyira váratlan, hogy tudjuk a szívük a hazájukhoz húzott. Hiszen Patel bár indiai származású, de már Angliában nőtt fel és rajta kívül még két brit színész is ott volt a jelöltek között, ellenben az Oscarról kimaradtak. (Hugh Grant, Aaron Taylor-Johnson) Amerikában azért még mindig Mahershala Ali (Moonlight) a legnagyobb favorit. 

Személyes kedvencem, a Manchester by the Sea két dijat vihetett haza Londonból, a legjobb színész Casey Affleck lett, míg a legjobb eredeti forgatókönyvért járó elismerést Kenneth Lonergan kapta. Az Oscar szempontjából mindkét kategória nagy kérdés, hiszen a britek nem jelölték az amerikaiak nagy kedvencét Denzel Washingtont (életében még soha, pedig már hét Oscar jelöléssel is büszkélkedhet), aki pár hete a színészek által legjobbnak ítéltetett a Screen Actors Guild Awardon. Affleck legnagyobb ellenfele mégsem Denzel lehet, hanem saját maga és a körülötte zajló kisebb botrány, amitől kollégái nem biztos, hogy el tudnak vagy el akarnak majd vonatkoztatni. Mindenesetre az tény, hogy az év, ha nem az évtized egyik legjobb alakítása Casey Affleck nevéhez fűződik. 

Emma Stone-t vajon meg tudja-e állítani valaki? Nagyon úgy tűnik, hogy Natalie Portman és Isabelle Huppert alakítása kevés lesz a táncos-énekes Stone ellen, hiszen a Golden Globe utána a SAG díjat és most a BAFTA-t is megnyerte. Viola Davis, aki a legtöbbször Oscarra jelölt afroamerikai színésznő (három jelölése van) idén mindent megnyert és hamarosan magasba emelheti az aranyszobrot is, és ő maga sem tagadja, hogy ezzel nagy álma válna valóra. Rose szerepe (Fences) már hozott korábban egy Tony díjat Viola számára, idén pedig teljesülhet a vágya a végtelenül szimpatikus és alázatos színésznőnek. 

Íme a győztesek a fontosabb kategóriákban 

Legjobb film

La La Land – Fred Berger, Jordan Horowitz, Marc Platt

Legjobb rendező

Damien Chazelle - La La Land

Legjobb színésznő

Emma Stone – La La Land

Legjobb színész

Casey Affleck – Manchester by the Sea

Legjobb férfi mellékszereplő

Dev Patel – Lion

Legjobb női mellékszereplő

Viola Davis - Fences 

Legjobb brit film

Én, Daniel Blake 

Legjobb idegen nyelvű film

Saul fia - Magyarország 

Legjobb animáció

Kubo and the Two Strings 

Legjobb eredeti forgatókönyv

Kenneth Lonergan - Manchester by the Sea 

Legjobb adaptált forgatókönyv 

Luke Davies - Lion 

Legjobb dokumentumfilm 

13th - Ava Duvernay 

Feltörekvő tehetség (közönségszavazás alapján) 

Tom Holland 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyszobrok.blog.hu/api/trackback/id/tr7712254320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Filmes díjak tárháza
süti beállítások módosítása