Filmes díjak tárháza

2017. február 06. 13:37 - Leenacat

Magyarok a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon

Már csak néhány nap és keződik a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál. Mi magyarok is érdekeltek leszünk több fronton is. Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét február 10-én mutatják be a német fővárosban és további 17 alkotással együtt versenyezhet az Arany Medvéért. Ott lesz még Lovrity Anna Katalin is, akinek animációs rövidfilmje, a Vulkánsziget a Generation szekcióban kerül bemutatásra. 

A Berlinale nem csak Európa, de a világ egyik legnagyobb és legrangosabb filmfesztiválja, így természtesen hatalmas büszkeség, amikor arról írhatok, hogy több magyarnak is lehet drukkolni a díjakért és a sikeres szereplésért. Utoljára 2012-ben volt magyar érdekeltségű versenyfilm a programban, akkor Fliegauf Bence, Csak a szél című alkotása megnyerte a zsűri különdíját, azaz az Ezüst Medvét. Idén Enyedi Ildikó Balázs Béla-díjas, Érdemes művész száll versenybe Testről és lélekről című filmjével, amelynek így szól a hivatalos szinopszisa.

"Mi lenne, ha egy nap találkoznál valakivel, aki éjjelente ugyanazt álmodja, mint te? Vagy pontosabban: kiderülne, hogy már régóta ugyanabban a világban találkoztok éjszakánként. Örülnél neki? Vagy megijednél? Esetleg romantikusnak találnád? De mi van, ha te cseppet sem vagy romantikus alkat? Hogy nézel egy-egy gyengéd álom után másnap, éberen ennek az idegen embernek szemébe? És, mi van, ha az illető nem kifejezetten szimpatikus neked? Próbálnád megszeretni? Hogy lehet az, hogy éjjel, egymástól több kilométerre, magányos ágyatokban fekve egymáséi lehettek, de nappal, hús vér valótokban egymással szemben állva még egy vacak első randevút sem tudtok normálisan lebonyolítani? És mi van, ha a második találkozó is kínosan sikerül? A harmadik meg kifejezetten szégyenletes? Feladnád? És ha feladnád, kibírnád?"

Enyedi Ildikó számára nem lesz új terep filmfesztiválon szerepelni, hiszen járt már korábbi filmjeivel Cannes-ban, Velencében és Locarnóban is. Szerencsére nekünk sem kell sokat várnunk a film hazai bemutatására, hiszen március 2-ától a Mozinet forgalmazásában itthon is bemutatásra kerül.  “Nagyon izgalmas, hogy ott lehetünk Berlinben, hiszen egy film sorsát meghatározhatja, hogy miként indul. Sok jó film készül, és sokszor nagyon kevésen múlik, hogy felrepülnek-e, szárnyukra veszik-e őket a hírek, vagy sem” - nyilatkozta Enyedi az MTI-nek. 

Természetesen nagyon drukkolok a magyar filmrendező nőnek, hogy pozitív fogadtatásban részesüljön alkotása és magasan szárnyaljon Berlinben. 

Török Ferenc legújabb alkotása, az 1945 is Berlinben tartja európai premierjét, méghozzá február 15-én a fesztivál Panoráma szekciójában. A történet egy augusztusi napot kísér végig a második világháború utáni évben, amikor is egy kelet-magyarországi faluban éppen a jegyző fiának esküvőjére készül a lakosság apraja nagyja. A filmben látható lesz többek között Rudolf Péter, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra, Nagy-Kálózy Eszter és Szirtes Ági. A filmet a tavaly októberben elhunyt Angelusz Iván produceri támogatása is segítette, a Filmalap és a Claims Conference finanszírozásával együtt. Januárban a 20. Nemzetközi Zsidófesztiválon, Miamiban volt a film világpremierje, ahol rögtön be is zsebelte a lejobb narratív alkotás közönségdíját. Itthon április elején a Titanic Filmfesztiválon mutatkozik be a film. 

A Berlini Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos honlapján a filmből egy kis részlet is megtalálható. https://www.berlinale.de/en/programm/berlinale_programm/datenblatt.php?film_id=201714159#tab=video25

További magyar jelenlét (forrás: MTI)

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció tanszékén (MOME Anim) végzett Lovrity Anna Katalin Vulkánsziget című animációs rövidfilmje, amely a Filmalap diplomafilm-támogatásával készült, a fesztivál Generation programjában mutatkozik be vasárnap. A kilencperces digitális rajzanimáció egy mágikus szigeten játszódik, ahol a főszereplő fiatal nőstény tigrisnek egy idősebb hím közeledésével kell szembenéznie.

Számos magyar résztvevővel és magyar koprodukcióban készült alkotást is műsorra tűz a Berlinale. Palya Bea énekesnő a Django című francia filmben lesz látható, amely a fesztivál nyitófilmje is egyben. Mácsai Pál az Es war einmal in Deutschland... című német-luxemburgi-belga produkcióban szerepel.

Angelusz Iván producer közreműködésével készült a Little Harbour című szlovák-cseh koprodukció, Taschler Andrea az Utazás apánkkal című német-román-magyar-svéd alkotás koproducere volt. Jancsó Anna producer a The Party című brit filmben, Nedeczky Dóra a The Rabbit Hunt című amerikai-magyar koprodukcióban működött közre.

Máté Bori The Headless Appearance című kísérleti filmje a fesztivállal párhuzamosan megrendezett Kritikusok Hete (Woche der Kritik) válogatásában lesz látható.

Tenki Réka kettős szerepben, a Testről és lélekről című Enyedi-film szereplőjeként, valamint a tekintélyes amerikai filmes szaklap, a Variety tíz figyelemre méltó tehetséges európai filmest bemutató, 10 Europeans to Watch elnevezésű rendezvényének meghívottjaként utazik a német fővárosba. 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyszobrok.blog.hu/api/trackback/id/tr5012187858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Filmes díjak tárháza
süti beállítások módosítása