Filmes díjak tárháza

2017. január 30. 14:18 - Leenacat

Denzel Washington, Emma Stone és A számolás joga nyerte a SAG díjat

Lezajlott a 23. Screen Actors Guild Awards, amelyből le lehet vonni a következtetéseket az Oscarra nézve. Natalie Portman ezzel a vereséggel végleg kiszállt a versenyből? Denzel Washington élete első SAG díjával mit remélhet az Oscaron? 

Mit jelent a SAG Awards, ha az Oscarra tekintünk előre? A SAG-on ugyebár színészek szavaznak színészekre, méghozzá több, mint 100.000 taggal rendelkezik a szövetség. Ebben természetesen benne vannak a televíziós szereplők is. Na már most, az Akadémia körülbelül 1150 színész tagsággal bír, tehát sok következtetést nem lehet levonni a mostani győzelmekből. Ellenben, ha az elmúlt évek statisztikáját vesszük alapul, akkor azért örülhetnek a most SAG díjjal büszkélkedő színészek, Denzel Washington, Emma Stona, Mahershala Ali és Viola Davis. 

Az elmúlt 22 évben (ekkor alakult ugyanis a SAG Awards) 88 SAG díjat osztottak ki, amelyből 64-en a későbbi Oscar gálán is győzedelmeskedtek. (Ebben benne van Kate Winslet és Benicio del Toro is, előbbi mellékszereplő díjat nyert a SAG-on, Oscaron főszereplőként lett a legjobb, míg utóbbi pont fordítva) Sőt 1997, 2004, 2009, 2010, 2013 és 2014-ben mind a négy SAG győztes végül Oscar-díjas lett. 

Ez a jó statisztika a SAG győztes filmre természetesen nem mondható el, hiszen itt a színészgárdát díjazzák, nem pedig a filmet, mint kiemelkedő alkotást. A La La Landet végül nem is jelölték, korábban egyébként csak egyszer fordult elő az, hogy olyan film nyerte az Oscart, amely a SAG-on nem volt jelen. 1996-ban a Rettenthetetlen. Leginkább azért győzhetett idén a Hidden Figures (A számolás joga), mert sok ismert színész szerepelt benne. Taraji P. Henson és Jim Parsons például a televíziós körökben nagyon népszerű, míg Octavia Spencer és Kevin Costner Oscar-díjas színészek. Ha a statisztikát nézzük, akkor az elmúlt 22 évben csak 11-szer volt a SAG és az Oscar nyertes között azonosság. Idén nagyon úgy tűnik nincs már film, amely megszorongathatná a La La Landet, hiszen a producerek díját megnyerte pár nappal ezelőtt. Február 4-én rendezői díjat, február 12-én BAFTA díjat osztanak, amennyiben azokon is győz, akkor már teljesen egyértelmű lesz az Oscar kimenetele a filmet illetően. 

A színészek között, statisztika ide vagy oda, nem ennyire egyértelmű a helyzet. Annyi tény, hogy négyből három kategóriában afroamerikai színész nyert, amire korábban egyszer volt példa a SAG történetében egy évtizeddel ezelőtt (Forest Withaker- Az utolsó skót király, Eddie Murphy és Jennifer Hudson- Dreamgirls) Az Oscar 88 éve alatt még egyszer sem történt ilyen.

Denzel Washington kétszeres Oscar-díjas színész, ám életében most először nyert SAG díjat. Kétségkívül kijár neki, hiszen nagyszerű színész és a kritikusok véleménye alapján nagyszerűen alakít a Fencesben. Igen ám, de ott van egy Casey Affleck, aki korábban szine mindent megnyert és élete alakítását nyújtotta a Manchester by the Sea-ben. (A régi város) Ismét az a fránya statisztika jön elő, ugyanis korábban csak négyszer volt arra példa, hogy nem volt azonos a SAG és az Oscar nyertes férfi színész. Korábban 13 évvel ezelőtt forfult elő ez a helyzet. Ez azért Washington malmára hajtja a vizet, ám Casey Afflecket egyáltalán nem lehet leírni. Ez a kategória tehát még nyitott. 

Emma Stone élete első Oscarja felé halad? Bizony úgy tűnik Natalie Portman esélyei kezdenek a porba hullani, talán, mert már van egy Oscarja, talán, mert Emma alakítása az énekkel és a tánccal belopta magát az emberek szívébe. A Golden Globe győztes, Isabelle Huppert persze még beleszólhat a csatába, de gyaníthatóan az Akadémia tagok többségéhez a La La Land jutott el inkább, mint a francia Elle. Hatszor fordult elő az, hogy a SAG győztes színésznő nem lett később Oscar nyertes, legutóbb öt évvel ezelőtt. 

Viola Davis és Mahershala Ali győzelme szinte borítékolható. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyszobrok.blog.hu/api/trackback/id/tr4512168788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Filmes díjak tárháza
süti beállítások módosítása