Filmes díjak tárháza

2017. január 25. 23:31 - Leenacat

10 érdekes tény az Oscar jelöltekről

Miután kedden bejelentették a 89. Oscar gála jelöltjeit, összegyűjtöttem néhány érdekes tényt és statisztikai adatot. Tudtad, hogy Meryl Streep 20 nominációval magasan vezeti a rekordot és azt, hogy Damien Chazelle a legfiatalabb Oscar-díjas rendező lenne az Akadémia történetében? 

  1. Barry Jenkins az első afroamerikai rendező lenne győzelmével

Barry Jenkins lehetne az első színesbőrű rendező, aki Oscar szobrot nyer, sőt ő mindössze csak a negyedik, aki jelölést kapott. A Holdfény című alkotásának köszönheti a mostani  sikert. Korábban John Singleton (Boyz N the Hood), Lee Daniels (Precious) és Steve McQueen került be a legjobb öt rendező közé. Jenkins ráadásul a második afroamerikai, aki forgatókönyvíró díjért is versenyezhet és a harmadik, akinek az alkotását a legjobb filmek közé szavazták.

  1. Denzel Washington győzelmével a legjobbak közé kerülne

Denzel Washington a Fences-ben nyújtott alakításáért megkapta hetedik Oscar jelölését és amennyiben nyerne, ő lehetne a hetedik olyan színész, akinek három Oscar szobra van. Katharine Hepburn-nek négy van, Daniel Day-Lewis, Meryl Streep, Jack Nicholson, Ingrid Bergman és Walter Brennan 3-3 szobrot nyert.

  1. Meryl Streep saját rekordját döntögeti

Meryl Streep már régóta megdöntötte a jelölési rekord számát, hiszen a legtöbb Katharine Hepburnek volt, szám szerint 12, Meryl viszont idén már a 20 nominálásnál tart. Amennyiben nyerne – bár valljuk be, erre azért csekély esély van – negyedik szobrát gyűjtené be és ezzel beállítaná Hepburn győzelmi rekordját.

  1. Isabelle Huppert győzelme idegen nyelvű filmben

Isabelle Huppert amennyiben megnyerné februárban az Oscart, ő lenne a harmadik főszereplő színésznő, aki idegen nyelvű filmben nyújtott alakításáért tüntetné ki az Akadémia. Korábban Sophia Loren (Egy asszony meg a lánya) és Marion Cotillard (Piaf) emelhették magasba, nem angol nyelvű filmben eljátszott szerepért a díjat. Egyébként arra már számos példa volt, hogy nem angol anyanyelvű ám amerikai produkcióban szerepelt színész nyert. (Penelope Cruz, Christoph Waltz, Benicio del Toro)

  1. Lin Manuel Miranda győzelmével nagyon rangos körbe kerülne

Lin Manuel Mirandát a Moana című animációs filmben felcsendült dalért, a How Far I’ll Go.ért jelölték. Az amerikai énekes-színész már nyert Emmy, Grammy és Tony díjat és ha győzne az Oscaron, akkor ő lehetne a legfiatalabb, aki EGOT díjat, azaz mind a négy rangos eseményen nyert. Erre 12 előadó volt már korábban képes. Lin Manuel Miranda esélye persze idén erre nagyon kicsi, hiszen valószínű a La La Land egyik dalbetétje fog nyerni.

  1. Damien Chazelle lehetne a legfiatalabb Oscar díjas rendező

Damien Chazelle pofátlanul fiatal és már két éve letett az asztalra egy Oscarra jelölt filmet, a Whiplast. Idén pedig klasszikust idéző musicalje, A La La Land, rekordot érő 14 jelölést gyűjtött be. Damienről a későbbiekben tervezek írni egy hosszabb bejegyzést, egyelőre legyen annyi elég, hogy ha megnyeri az Oscart, akkor 32 évesen és 37 naposan a legfiatalabb Oscar-díjas rendező lesz. Most Norman Taurog tartja még a rekordot 32 év és 260 nappal. (Skippy című filmért kapta a díjat 1931-ben) 

 7. Animáció a vizuális effekteknél

A Kubó és a varázshúrok című animációt jelölték a legjobb vizuális effekt kategóriába, ami némileg ugyan meglepő, de volt már erre korábban példa, egyetlen egyszer. 1993-ban a Karácsonyi lidércnyomást jelölték, de akkor a Jurassic Park elhappolta előle a díjat. 

8. Thomas Newman a zeneszerzők legpechesebbje

Thomas Newman az Utazók című film zenéjéért jelölték idén Oscarra, immáron ez lesz a 14. alkalom, hogy reménykedik az aranyszoborban. Szegénynek még sosem sikerült nyernie. Ami érdekesség még vele kapcsolatban, hogy az ő családjának ez már a 90. jelölése! (Alfred, Lionel, Emil, Thomas, David és Randy is zeneszerzők) 

9. A leghosszabb film jelölt 

Minden idők leghosszabb Oscar jelölt dokumentumfilmje és egyben mozgóképe lett, az O.J. Made in America. A maratoni alkotás 7 óra és 47 perc. Az Oscarra ugyebár olyan alkotások mehetnek, amiket moziban is sugároznak. Én azért kiváncsi lennék, hogy hogyan bírnék végig ülni egy ilyen hosszú eposzt, még akkor is, ha öt részre van tagolva és lennének közben szünetek. 

10. Ausztrália első idegen nyelvű Oscar jelöltje

Ausztráliában angolul beszélnek, mégis jelölhették a Tanna című filmet az idegen nyelvű kategóriában. Megvan ennek a magyarázata, ugyanis a filmben egy törzsi népet mutatnak be Vanuatu szigetén, Tannában és végig Nauvhal nyelven forgatták. Ezzel a filmmel Ausztrália is feliratkozott a már igen népes Oscar térképre. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyszobrok.blog.hu/api/trackback/id/tr1912155609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Filmes díjak tárháza
süti beállítások módosítása