Filmes díjak tárháza

2017. február 02. 11:34 - Leenacat

Afroamerikai színészek, akik magasba emelhették az Oscar szobrot

Tavaly valamikor ilyenkor attól volt hangos a filmes világsajtó - amiért nem volt fekete színész jelölve az Oscaron - hogy Hollywoodban igen is létezik a rasszizmus és elterjedt az OscarSoWhite mozgalom a közösségi médiában. Mára ez a dolog úgy tűnik elfelejtődni látszik, hiszen idén 18 Oscar jelölés is afroamerikai filmeshez köthető, köztük hat színész és három film nomimáció. Most már van némi rálátás az idei gálára a győzteseket illetően és minden bizonnyal lesz színesbörű Oscar-díjas. Ebben a bejegyzésben igyekszem bemutatni azokat a színészeket, akik már ehhez a nem túl nagy, de igazán dicsőséges táborhoz tartoznak. 

 Legjobb főszereplő színész 

Ebben a kategóriában összesen 18 színészt jelöltek, beleértve Denzel Washington idei nominációját is. Ez a szám viszonylag soknak tűnhet, de mindösszesen csak négyen kapták meg végül az Oscar szobrot. Az első afroamerikai férfi főszereplő győztes Sidney Poitier lett 1964-ben, a Nézzétek a mező liliomait című filmben nyújtott alakításáért kapta. Ebben a kategóriában egyébként ő volt az első (1959-ben), aki jelölve lett. A most 89 éves színész akkor, amikor átvette a díjat úgy fogalmazott "Ez egy hosszú utazás volt ehhez a pillanatig". Ennek a pillanatnak a felvétele szerencsére elérhető számunkra. 

Újabb hosszú utazás következett, hiszen rengeteg évnek kellett eltelnie, hogy ismét afroamerikai színész vegye át a díjat. Hiába voltak kiváló alakítások és nyolc jelölés, 2002-ig várni kellett arra a bizonyos győztesre, aki nem más volt, mint Denzel Washington a Kiképzés című filmért. (korábban már nyert a mellékszereplők között). A férfi főszereplők között egyébként harmadszor tette tiszteletét, ugyanis jelölve volt a Malcolm X-ért (1993) és Hurrikánért (2000). Különleges díjátadó volt ez a 2002-es, ugyanis Sidney Poitier pont ezen az estén kapott Oscar Életműdíjat, és a színpadon nézhette végig, ahogy majd 40 év múltán ismét színesbörű lett a legjobb férfi főszereplő.

Mindössze 3 évnek kellett eltelnie, hogy ismét fekete színész vegye át a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat. Aki már látta a Ray című filmet, az tudja, hogy Jamie Foxx elképesztően hitelesen alakította a vak, Ray Charles-t. Aztán, amikor átvette az Oscar szobrot, remek beszédet mondott és természetesen ő sem hagyhatta ki Sidney Poitiert. Majd Foxx arról is beszélt, hogy a nagymamája volt az első tanítója és akivel, bár már halott a mai napig beszél az álmaiban. "Alig várom, hogy ma este aludni menjek, mert nagyon sok megbeszélni valónk van."

A negyedik és egyben utolsó férfi főszereplő, aki Oscar-díjat kapott, az Forest Withaker volt 2007-ben. Az utolsó skót királyban alakította Idi Amin véreskezű ugandai diktátort. Withaker először nem találta a szavakat, de egy papír segítségével összeszedte magát és arról beszélt, hogy gyerekkorában mennyire vágyott arra, hogy ő is szerepeljen egy filmben. Dél Texasból végül eljutott Los Angeles központjába, ahol megtörtént vele ez a csoda, amit Istennek köszönt meg a színész.

Ez a győzelem immáron egy évtizede volt, azóta a mostanival beleértve öt színesbörű jelölés volt ebben a kategóriában. Idén nagy esély van arra, hogy a rossz sorozat megtörjön, egyedül Casey Affleck az, aki ezt megadalyozhatja. Hogy vajon Denzel Washington másodszor (saját maga 3. Oscarja lenne) is lesz-e legjobb férfi színész, erre három hét múlva megkapjuk a választ. 

 Legjobb főszereplő színésznő 

Ruth Negga idei jelölésével, összesen 11-szer kapott lehetőséget afroamerikai színásznő arra, hogy ott üljön a legjobb főszereplők között az Oscaron. Az első jelölés Dorothy Dandridge nevéhez fűződik, akit az 1955-ös díjátadón a Carmen Jones című filmért szavaztak be a legjobbak közé. Őt követte még 5 sikertelen színésznő , Diana Ross, Cicely Tyson, Diahann Carroll, Whoppi Goldberg és Angela Bassett. Majdnem 50 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy végül egy fekete nő örüljön az Oscar szobornak ebben a ketgóriában. A szerencsás Halle Berry volt a Szörnyek keringője címszereplőjeként. 2002-ben, ugyanazon az estén nyert, mint Denzel Washington, mindössze csak egyszer fordult elő az Oscar törtémetében, hogy mindkét főszereplő győztes színesbőrű. Halle természetesen, mint úttörő sírt a meghatottságtól és nem győzte kiemelni fekete kolléganőit illetve névtelen afroameriki nő társait, akik előtt most már megnyílt az ajtó. 

Halle Berry után 3 színésznő kopogtatott az ajtón, - Gabourey Sidibe, Viola Davis és Quvenzhané Wallis-, de az azóta  sem nyílt ki. Idén Ruth Neggának lenne esélye csatlakozni Berry mellé, de már az is nagyon szép eredmény, hogy bekerült a legjobb öt közé. 

Legjobb férfi mellékszereplő 

Mahershala Alival együtt már összesen 17 színészt jelöltek erre a díjra, ebből pedig négy győzelem született. Hamarosan minden bizonnyal meg lesz az az ötödik is Ali révén, de ne szaladjunk ennyire előre. Az első jelölés viszonylag későn jött, egészen az 1970-es évig kellett rá várni, akkor Rupert Crosse-t nominálták, de győznie nem sikerült, ahogy 1982-ben Howard Rollinsnak sem. Egy év múlva Louis Gossett Jr. lett az első színesbőrű legjobb férfi mellékszereplő színész. Gossett a Garni-zóna című Richard Gere főszereplésével készült romantikus drámában egy rendkívül keménykezű kiképzőtisztet játszott. 

 

 Nyolc évvel később aztán megkapta élete első Oscarját Denzel Washington, hiszen 1990-ben a mellékszereplők között ért fel a legjobbak közé, első főszereplő díjára még várnia kellett 12 évet. Washington Az 54. hadtestben egy szökött rabszolgát alakít, akit aztán katonává képeznek ki, hogy harcoljon az amerikai polgárháborúban. Denzel egyébként mindmáig az egyetlen afroamerikai, aki két Oscarral rendelkezik. 

1997-ben az a Cuba Gooding Jr. győzött, akinek aztán kicsit lejtmenetbe kapcsolt a karrierje az Oscar után. Mostanában az American Crime Story című sorozattal némileg visszatért a színészek térképére. Cuba, a Jerry Meguire című filmben egy amerikai futballistát játszott. Elképesztően örült az Oscarnak,de szegénynek hamar közbevágtak a szavába azzal a fránya zenével, szerencsére nem hagyta magát és sikerült túl kiabálnia. A szeretlek szót ennyiszer még Oscar színpadon biztos nem hallottuk. 

A kategória egyelőre még utolsó nyertese Morgan Freeman, aki ezzel a legidősebb Oscar.díjas afroamerikai színész lett. 2005 feburájában 67 éves volt. Freemant előtte háromszor is jelölték Oscarra, 1988-ban a Hamis ripotért, 1990-ben a Miss Daisy sofőrjéért,1995-ben pedig A remény rabjaiért. Végül Clint Eastwood drámája, a Millió dolláros bébi hozta el számára a sikert. Később még egy nominációt begyűjtött, 2010-ben az Invictusért. 

 Legjobb női mellékszereplő

Ez a legtermékenyebb kategória, ha az Oscar győztesek számát és jelölését vesszük alapul, márpedig mi mást vehetnénk. Az idei három jelölttel (Viola Davis, Naomie Harris, Octavia Spencer) együtt összesen 20 Oscar jelölést kaptak afroamerikai színésznők mellékszereplőként. Az első győztesre bizony nem kellett sokat várni, már a 12. Oscar díjátadón megtörtént a csoda. Bizony ebben az időben, 1940-ben ez a győzelem még annak számított. Hattie McDaniel minden idők első afroamerikai Oscar-díjasa, Az elfújta a szélben ő játszotta Scarlett dadusát. Az Oscar szobrot ugyan személyesen tudta átvenni, de az Ambassador Hotelben akkoriban még ki voltak tiltva a feketék, így Davis O. Selznicknek kellett közben járnia McDanielért. Az asszony végül mindenkitől elkülönítve ült egy asztalnál. Szerencsére rövid kis beszédéről is van felvétel az interneten. 

A következő években hat színésznőnek lett volna esélye a szoborra, ám végül meg kellett elégedjenek a jelöléssel. Hattie McDaniel után 50 év telt el, hogy ismét színesbörű színésznő örülhetett a kategória díjának.1991-es gálán Whoopi Goldberg győzött, akinek ez már a második jelölése volt, ugyanis 1986-ban A bíbor színe című drámáért már a főszereplők között nominálták. Beszédében elmondta, hogy ez volt a gyerekkori vágya és a bátyja most már örülhet, hogy nem kell tovább ezt hallgatnia. Nagyon büszke arra, hogy ott lehet, hogy színész lehet és folytatni fogja ezt az utat. 

Whoopi után 3 színésznőt jelöltek, de egyikük sem nyert, majd 2006-ban jött Jennifer Hudson és a Dreamgirls. Nem kis szenzáció volt Hudson győzelme, hiszen az akkor 25 éves lány gyakorlatilag az American Idolból pottyant a kamerák elé. Abban a showban ugyan csak a 7. helyezést érte el, de a filmben énektudásával ragyogott és végül minden nagy díjat bezsebelt. A színpadon ő is nagymamáját emlegette, aki mindig inspirálta és akitől az énekesnői vénát örökölte, ám neki soha nem volt lehetősége az előrelépésre. 

A követlező években, 2008, és 2009-ben volt három színesbörű jelölt (Ruby Dee, Viola Davis, Taraji P. Henson), de a siker nem jött el számukra. 2010-ben Mo'Nique-ra viszont ráköszöntött a szerencse és megnyerte az Oscar-díjat, a Preciousben nyújtott rendkívül megrázó alakításáért. A színésznő Hattie McDanielt emelte ki, amiért a Hollywoodban dolgozó aforamerikai nők úttörője volt, majd párján kívül, Tyler Perrynek és Oprah Winfreynek is megköszönte, amiért segítették ezen az úton. 

A követlező jelölt szintén gazdagodott egy aranyszobrocskával. Octavia Spencer-  aki idén is ebben a kategóriában jelölt - A segítségben nyújtott alakításáért vehette át a díjat. A komikusi vénájáról is ismert Octavia, rögtön egy poénnal kezdte a beszédét, "Köszönöm az Akadémiának, amiért a kezembe nyomták a legdögösebb srácot a szobában." Steven Spielgeret is kiemelte, amiért megváltoztatta az életét, hiszen akkor még a híres rendező volt a DreamWorks egyik vezetője. 

Octavia után következett Lupita N'Yongo győzelme, aki egy rabszolgalányt alakított a 12 év rabszolgaságban. Ő volt eddig az egyetlen jelölt, akit Afrikából nomináltak és meg is nyerte a díjat, hiszen Lupita kenyai születésű. (Idén Ruth Negga a főszereplők között Etióp) A fiatal lány nagyon megható beszédet mondott. "Nem számít, hogy honnan jössz, az álmaid elérhetőek." 

 Idén három afroamerikait is jelöltek a legjobb mellékszereplő díjra, ami rekordnak számít. Naomie Harris, Octavia Spencer és Viola Davis közül minden bizonnyal utóbbi emelheti majd magasba az aranyszobrot, így tehát tovább bővül az Oscart nyert színesbőrű színészek száma. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyszobrok.blog.hu/api/trackback/id/tr7612174820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Filmes díjak tárháza
süti beállítások módosítása