Filmes díjak tárháza

2017. február 28. 18:47 - Leenacat

2018-as Oscar nagyon korai előzetese

Az Oscar fanatikusok most egy kicsit pihenhetnek, hiszen a szezon véget ért, és augusztus táján lehet újra komolyabban latolgatni. Aki viszont szeretne egy kicsit előre tekinteni a 2018-as Oscarra, annak már most tudok egy kis előrejelzéssel szolgálni. 

Ez egy nagyon korai előrejelzés, és biztosan pár hónap múlva megmosolygtató lesz, hiszen rengeteg film jön majd az év második felében. Tavaly ilyenkor például A régi város már bemutatásra került, ám a pozitív kritikák ellenére sem gondoltam azt, hogy ott lehet az Oscaron idén. Sokkal inkább várható volt a Birth of a Nation, ami végül a rendezőt körül lengő botrány miatt az Oscar közelébe sem került. A Sundance-re tehát érdemes oda figyelni, de augusztus és szeptember lesz a legmeghatározóbb az Oscart illetően, hiszen két olyan fesztivált is rendeznek, ahonnan mindig kikerül egy-egy film a gálára. Ez a két fesztivál pedig nem más, mint Telluride és Toronto. (Természetesen azért Cannes, Velence sem elhanyagolható, sőt utóbbi és Toronto között elég sok átfedés is szokott lenni) Az idei győztes Moonlight, a Telluride filmfesztiválon kezdte meg tavaly az útját, a La La Land pedig Velencében, Torontóban és a Telluride-on is ott volt. Még ugyan van pár hónapunk addig, de azért a radarunkat már most ráállíthatjuk néhány filmre. Aztán vagy sikert aratnak és menetelnek egészen az Oscarig, vagy jönnek újabb és újabb kedvencek, amikre érdemes lesz odafigyelni. 

1. Call Me by Your Name 

Luca Guandagnino, olasz rendezőnek már nem ez az első filmje, amelyet hollywoodi színészekkel forgatott, ám ez tűnik eddig a legjobbnak. Armie Hammer (U.N.C.L.E. embere), Timothée Chalamet (Homeland) és Michael Stuhlbarg (Egy komoly ember) szerződött le a filmre, amelyben egy szenvedélyes szerelem szövődik két fiatalember között. A Sundance Filmfesztiválon óriási kritikai szeretet övezte és azóta már a Berlinalén is bemutatták az alkotást, ahol szintén pozitív fogadtatásban részesült. Az év folyamán biztosan több kisebb fesztiválon elindul még, ahonnan valószínűleg díjakkal fog távozni. A Moonlight sikerét látva biztosan rá fog harapni az amerikai közönség. 

2. Mudbound 

Szintén januárban a Sundance-en mutatkozott be Dee Rees második világháború után játszodó faji megkülönböztetésről szóló filmje. Hillary Jordan könyvéből készült, amelyben egy fehér és egy fekete család mindennapi küzdelmét mutatja meg. Ez az a téma, amit az Akadémia biztosan nem fog megunni. Rádaásul, ha Amerikában nem fognak csökkenni az indulatok, ebben az alkotásban megjelenő háború utáni harag és társadalmi feszültségek eléggé aktuálisak lesznek az év végére is. A rendező nő egyébként kifejezetten azért választotta ezt a történetet, mert nem csak a múltra, hanem a jelenre is hatással van. A Sundance-en természetesen imádták. 

 

3. Dunkirk 

Christopher Nolan legújabb, monumentális alkotását július 20-án mutatják be hazánkban. A 3. legjobban várt 2017-es filmek közé tartozik az Indiewire Critics' Poll szavazatai alapján. A várakozás pedig nem véletlen, hiszen Nolan az egyik legfelkapotabb rendező és az 1940-es Dunkerque-i csata nagyon jó filmes alapanyagnak is tűnik. Nolan már volt Oscarra jelölve két filmért is a forgatókönyv kategóriában (Memento, Inception), ha ez a film jól sikerül, akkor jönni fog az újabb Oscar jelölés. Ami talán kételkedésre adhat okot, hogy nyáron és nem az év végi dömpingben kerül bemutatásra a Warner Brothers által. A zenéjét Hans Zimmer szerezte és a trailerek alapján elég meggyőzőnek tűnik a film. Voltak olyan pletykák, hogy Cannes-ban nyitófilm lehet, ám ezt még egyelőre nem jelentették be. 

4. Mother!

Darren Aronofsky végre egy olyan filmmel tér vissza, amely fesztiválokon és akár a jövő évi Oscaron is ott lehet. Az amerikai direktor életében először 2011-ben vett részt a gálán, amikor is a Fekete hattyú rendezéséért jelelölték. A Paramount Pictures által kerül forgalmazásba a Mother!, amelyben olyan nagy sztárok szerepelnek majd, mint a jelenlegi barátnője, az Oscar-díjas Jennifer Lawrence, Domhnall Gleeson vagy Ed Harris. A rejtélyes drámának a szinopszisa szerint egy fiatal párhoz hívatlan vendég érkezik, aki alaposan megzavarja az életüket. Magyarországra október 26-án érkezik a film.

5. The Glass Castle

Brie Larson tavaly A szoba című filmben nyújtott alakításáért Oscart nyert, idén pedig újra egy Oscar esélyes drámában láthatjuk. Destin Daniel Cretton jegyzi a filmet, aki a Short Term 12 után újra Brie-t kérte fel a főszerepre, Naomi Wattson és Woody Harrelson mellett. Egy fiatal lány viszonylag rossz családban él, alkoholista apa és egy magának való művész anya mellett, méghozzá elég nagy szegénységben. A film Jeannette Walls memoárja alapján készül, a Lionsgate forgalmazza és egyelőre nincsen hivatalos bemutató dátuma. 

6. The Current War 

Ez az a fim, amelyben Benedict Cumberbatch lesz Thomas Edison, elektrotechnikai feltaláló. Edison rendkívül ellentmondásos figura volt és 1940-ben két film is készült életéről, a The Current War pedig, ha minden igaz, akkor a fiatal korára fókuszál majd és a váltóáram feltalálójával, George Westinghouse-sal folytatott rivalizálását mutatja be. Utóbbi szerepében majd az idei Oscar-jelölt Michael Shannont láthatjuk. Az 1880-as években ez a két ember és vállalkozó az Amerikai Egyesült Államok villamosenerga hálózatának kiépítésén csapott össze. A rendezői székben Alfonso Gomez-Rejon ül, akinek a nevéhez fűződik az Én, Earl és a lány, aki meg fog halni című film. Mindenképpen érdekesnek ígérkezik az alkotás, nem csak amiatt, mert igaz történeten alapul, hanem a kor és a nagyszerű színészek miatt is. 

 7. Cím nélküli Paul Thomas Anderson film

Az egyelőre még cím nélkül álló PTA filmről nem sokat lehet tudni, de talán a legfontosabbat igen. Újra kamerák elé áll a háromszoros Oscar-díjas Daniel Day-Lewis, és mint tudjuk, ő mindig olyan alkotásra bólint ár, amit nagyon érdemesnek tart arra, hogy szerepljen benne. Andersonnal már dolgoztak együtt és előző közös munkájuk, a Vérző olaj nagy sikert aratott, ott volt a 2008-as Oscaron a legjobb filmek között. Azért ez bíztató lehet a mostani filmre nézve, amely az 1950-es években játszódik és egy divattervező a királyi családtól kap megbízatást. A film a Focus Features és a Universal Pictures forgalmazásában készült, ám egyelőre nem tudni, mikor kerül a mozikba. 

8. Downsizing

Alexander Payne kétszeres Oscar-díjas, igaz nem a rendezők között, hanem a legjobb adaptált forgatókönyv(író) kategóriájában lett kitüntetve. (Kerülőutak, Utódok) A Nebraska című alkotásával 3 évvel ezelőtt ott volt az Oscaron, és most ismét írt és rendezett, méghozzá egy scifi-komédiát, amelyben Matt Damonnal, Kristen Wiiggel, Christoph Waltzal és Alec Baldwinnal dolgozott együtt. A film a nem túl távoli jövőben játszódik, ahol az emberek már képesek saját magukat összezsugorítani. Amerikában december 22-én kerül a Paramount Pictures forgalmazásában a mozikba. 

9. Wonderstruck 

Todd Haynes egyszeres Oscar-jelölt rendező (Távol a mennyországtól), a Carol után ismét munkába állt, méghozzá olyan sztárokat nyert meg magának, mint az idei Oscar-jelölt Michelle Williamset, és az Oscar-díjas Julianne Moore-t. A történet 1927 és 1977 között játszódik, amelyben egy fiú és egy lány életét követhetjük nyomon, akik mindketten süketek és mindketten álmodnak valamiről. Az Amazon Studios által forgalmazásba kerülő film egyébként Brian Selznick regényéből készült, akinek művéből már Martin Scorsese is adaptált Oscar jelölt filmet, A lelményes Hugo néven. A bemutató dátuma még ismeretlen. 

10. The Greatest Showman 

A december 25-én mozikba kerülő film egy életrajzi musical, amelyben Hugh Jackman mutathatja meg a Nyomorultak után ismét énektudását. A történet P.T. Barnum amerikai showman életéről szól, aki az alapítója volt a Barnum & Bailey Circusnak, amely a Ringling Bros-al karöltve mostanra az USA legnagyobb utazócirkusza lett. Sajnálatosan pont idén januárban jelentették be, hogy a csökkenő nézőszám miatt 2017 májusában a cirkusz befejezi működését. Jackman mellett a filmben feltűnik Michelle Williams, Zac Efron és Rebecca Ferguson is. Érdekesség, hogy a film már az év végén moziba kerül, pedig még februárban is tartott a forgatása, ahol egy kisebb tűz is kiütött. A filmet a 20th Century Fox forgalmazza. 

 Egyéb alkotások amelyekre érdemes oda figyelni az Oscar szempontjából: 

Battle of Sexes (Emma Stone következő Oscar jelölése?), Cím nélküli Kathryn Bigelow film, Wonder, Mary Magdalene (Rooney Mara Oscar jelölése?), Happy End (Michael Haneke és Isabelle Huppert közös munkája), Blade Runner 2049, Cím nélküli Asghar Farhadi film (Penelope Cruz és Javier Bardem), Suburbicon (George Clooney filmje), Darkest Hour, The Mercy, Wind River (Taylor Sheridannek a Hell or High Water írójának első rendezése), Molly's Game (Aaron Sorkin Oscar-díjas forgatókönyvíró első rendezése) 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyszobrok.blog.hu/api/trackback/id/tr9012301191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Filmes díjak tárháza
süti beállítások módosítása