Filmes díjak tárháza

2017. február 25. 11:28 - Leenacat

César-díj 2017: Az Elle lett a legjobb francia film

Pénteken este kiosztásra került a franciák Oscarja, azaz a César-díj. Isabelle Huppert díjjal hangolt Los Angelesre, a kanadai rendező zseni, Xavier Dolan filmje, az Ez csak a világ vége három díjjal gazdagodott. 

A franciák minden évben az Oscar előtt két nappal rendezik meg éves díjkiosztó eseményüket, immáron 42. alkalommal. Januárban nagy botrány kerekedett abból, hogy a César-díj idei ceremónia elnökének Roman Polanskit kérték fel. Külöböző feminista mozgalmak alakultak a tiltakozás jegyében, végül a nemi erőszakkal vádolt Polanski le is mondta a felkérést. Elnökség nélkül is sikeresen lezajlott a César gála. 

A legjobb film díját Paul Verhoeven pszichológiai drámája, az Elle kapta, ami nem meglepetés, hiszen a franciák olyannyira szerették a filmet, hogy további 10 kategóriában is jelölték. Az amerikaiak viszont nem kedvelték, hiszen az Oscar legjobb idegen nyelvű filmek szűkített listájába sem fért be a film, ennek ellenére jelölték Isabelle Huppert a legjobb színésznők között. A hazaiak is kedvelték őt, ugyanis a francia művésznő meg is kapta az Elle főszereplőjeként a legjobb színésznőnek járó César- díjat. Nagyon sűrű programja van a 63 éves Huppertnek, ugyanis ma este már Los Angelesben az Independent Spirit Awardson, holnap pedig az Oscar gálán van jelenése. 

Xavier Dolan, a kanadai "csodagyerek" filmkészítő az est folyamán három díjnak is örülhetett, amelyből kettőt ő maga vehetett át, a legjobb rendező illetve a legjobb vágó Césarját. A legjobb színésznek járó elismerést pedig Dolan filmjében, az Ez csak a világ végében brillírozó Gaspard Ulliel kapta. 

A másik nagy nyertese a gálának a Divines című film volt, amely szintén három César-díjat gyűjtött be. Houda Benyamina alkotása lett a legjobb debütáló film, a rendező nő egyébként tavaly májusban Arany Kamera díjat nyert a Cannes-i Filmfesztiválon. A legjobb női mellékszereplő Deborah Lukumuena lett, míg a legjobb elsőfilmes színésznőnek járó díj Oulaya Amamrát illette meg. 

A legjobb férfi mellékszereplő, Charlie Chaplin unokája. James Thiérrée lett, a díjat a Chocolat (Csokoládé) című filmben nyújtott alakításáért kapta. 

A legjobb animációs film az Oscarra is jelölt Életem Cukkiniként lett, amely kisebb meglepetésre elnyerte a legjobb adaptált forgatókönyv díját is. 

Nagy meglepetésre Francois Ozon legújabb, első világháborús drámája, a Frantz a 11 jelöléséből csak egyet váltott díjra, az oparetőr Pascal Marti személyében. 

A legjobb idegen nyelvű alkotás a brit, Ken Loach drámája, az Én, Daniel Blaket lett, 

Felemelő standing ovation fogadta Jean-Paul Belmondo Életműdíját, aki elmondta, hogy édesanyjának köszönheti azt, hogy színész lett, mert ő bíztatta, hogy legyen olyan bátor, mint az édesapja. 

A tiszteletbeli César-díjat George Clooney vehett át. 

42. César-díj győztesei

Legjobb film
Elle  (Saïd Ben Saïd, Michel Merkt)

Legjob színész 
Gaspard Ulliel (Ez csak a világ vége)

Legjobb rendező
Xavier Dolan (Ez csak a világ vége)

Legjobb színésznő
Isabelle Huppert (Elle)

Legjobb eredeti forgatókönyv
Solveig Anspach, Jean-Luc Gaget (L’Effet Aquatique)

Legjobb idegen nyelvű film
Én, Daniel Blake (Ken Loach)

Legjobb női mellékszereplő
Deborah Lukumuena (Divines)

Legjobb adaptált forgatókönyv
Céline Sciamma (Életem Cukkiniként)

Legjobb férfi mellékszereplő
James Thierrée (Csokoládé)

Legjobb rövidfilm (döntetlen)
Maman(s), (Maïmouna Duocouré)
Vers La Tendresse (Alice Diop)

Legjobb fényképezés
Pascal Marti (Frantz)

Legjobb animációs film
Életem Cukkiniként (Claude Barras)

Legjobb rövidfilmes animáció
Celui Qui A Deux Ames (Fabrice Luang-Vija)

Legjobb vágó
Xavier Dolan (Ez csak a világ vége)

Legjobb elsőfilmes alkotás
Divines (Houda Benyamina)

Legjobb zene 
Ibrahim Maalouf (Dans Les Forêts De Sibérie)

Legjobb dokumentumfilm
Merci Patron! (François Ruffin)

Legjobb díszletterv
Jérémie D Lignol (Csokoládé)

Legjobb elsőfilmes férfi színész
Niels Schneider (Diamant Noir)

Legjobb elsőfilmes női színész 
Oulaya Amamra  (Divines)

Legjobb hang
Marc Engels, Fred Demolder, Sylvain Réty, Jean-Paul Hurier (L’Odyssée)

Legjobb jelmezterv
Anaïs Romand (The Dancer)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyszobrok.blog.hu/api/trackback/id/tr4012292493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Filmes díjak tárháza
süti beállítások módosítása