Filmes díjak tárháza

2017. február 27. 23:58 - Leenacat

Néhány érdekesség a 2017-es Oscar gáláról

Az év legnagyobb díjkiosztó eseménye, az Oscar gála tegnap este kellő izgalmakkal és meglepetésekkel lezajlott. A rasszizmusnak helye nem volt ("köszönhetően" Donald Trumpnak), rekordszámú afro-amerikai győzelem született, ráadásul minden idők legkisebb költségvetésű Oscar győztes filmjében, a Moonlightban egyetlen fehér szereplőnek sincs párbeszéde. Jah és, mint egy jó filmben, csavar is maradt a végére. 

Muszáj a ceremónia végéről kezdenem, hiszen a 89. Oscar gála, de nyugodtan írhatom, az Oscar történelem legsokkolóbb pillanata zajlott le tegnap. Az utolsó díj, a legjobb film átadására két hollywoodi ikon jelent meg a színpadon, Warren Beatty és Faye Dunaway személyében. Idén 50 éves ugyanis a Bonnie és Clyde című közös filmjük és ennek a tiszteletéből kérték fel őket az Oscarra. Amikor Warren kinyitotta a borítékot, látszott az arcán a zavarodottság, ám a közönség úgy vélte, hogy viccelődik, Faye Dunaway pedifg egyenesen sürgette, hogy olvassa már fel a legjobb film címét. Warren inkább átadta a borítékot Faye-nek és ő bizony bejelentette, hogy az Oscart kapja: a La La Land. Ezen senki sem csodálkozott, mert előzetesen mindenki ezt a filmet várta a győztesnek, így hát az egész stáb kiment a színpadra, a producerek pedig megkezdték köszönőbeszédüket. Aztán pár perc múlva a háttérben megjelent két ember, akik nagyon magyaráztak valamit és egy borítékot szorongattak. A La La Land egyik producere, Jordan Horowitz pedig gyorsan a mikrofonhoz lépett és egy drámai bejelentést tett. "Hiba történt, a Moonlight nyerte a legjobb filmnek járó díjat. Ez nem vicc, a Moonlight nyert." Majd felmutatta a borítékot. Óriási meglepetés, hogy a La La Land végül elveszítette a legjobb film díját, és Oscar történeti pillanat az elcserélt boríték esete. A 89. Oscar gála az én emlékezetemben biztosan nem úgy fog élni, hogy a Moonlight győzött, hanem úgy, hogy a La La Land milyen kínos pillanatokat élt át. Az Akadémia immáron második éve független filmes alkotást díjazott. Lehet, hogy immáron a Film Independent Spirt Awardsra kellene a legjobban figyelni az Oscar előtt közvetlen egy nappal? Tavaly a Spotlight, idén a Moonlight örülhetett mindkét díjkiosztón. 

Íme néhény érdekesség a 2017-es gáláról: 

- Ismét lett magyar Oscar-díjas. Deák Kristóf a rövidfilm kategóriában nyert Mindenki című 25 perces alkotásával. Gratulálok és további sok sikert kívánok!

- A Moonlight minden idők legkisebb költségvetésből készült Oscar győztes filmje. Mindössze 1,5 millió dollárból valósították meg. A La La Land egyébként 30 millió dollárból készült. 

- Mahershala Ali lett az első muszlim vallású Oscar-díjas színész 

- Damien Chazelle lett minden idők legfiatalabb Oscar-díjas rendezője, a maga 32 év 37 napjával. Ez a rekord most egy ideig szerintem megint nem kerül megdöntésre. 

- A La La Land 14 rekord jelölésből mindössze 6-ot váltott díjra. 

- Asghar Farhadi (The Salesman) iráni rendező, aki immáron kétszeres Oscar-díjas, nem jelent meg személyesen a gálán, de egy gyönyörű levelet írt. Sajnálta, hogy nem lehet jelen az eseményen, de szolidaritást vállal saját illetve a másik hat nemzettel, akik ki lettek tiltva az Egyesült Államokból. "Felosztani a világot "mi"-re és a "mi ellenségeinkre" félelmet szül, ami felhatalmaz az agresszóra és a háborúra. Ezek a háborúk megakadályozzák a demokráciát és az emberi jogokat olyan országokban, melyek maguk is agresszió áldozatai.A filmesek feladata az, hogy megmutassák az emberek közös tulajdonságát és megszüntesség a sztereotípiákat. Ők hozzák létre az empátiát "mi és  "mások" között, s erre az empátiára most nagyobb szükség van, mint valaha."

- Az elmúlt 10 alkalomból 8-ban a PGA győztes lett az Oscar-díjas, ám pont az elmúlt két évben ez nem valósult meg. Tavaly a Spotlight legyőzte a The Big Shortot, idén pedig a Moonlight a La La Landet.

- Kevin O' Connell hangkeverő végre megnyerte az Oscar-díjat, eddig 20 alkalommal kellett díj nélkül távoznia. ám most 21.-re sikerült nyernie, méghozzá a Hacksaw Ridge hangkeveréséért. 

- Jimmy Kimmelt is dicséret illeti, ugyanis hosszú idő után tényleg az egyik legszórakoztatóbb gála volt az idei, persze szerencséje volt, hogy azért Trumppal elég sok poént el tudott ütni. 

- Casey Affleck 12 éves rekordot döntött meg azzal, hogy végül nem a SAG díjas színész (idén Denzel Washingont) vehette át az Oscar-díjat, hanem ő, aki előtte a Golden Globe-ot és BAFTA-t gyűjtötte be. 

- Az elmúlt 4 évben háromszor is különbözött a legjobb rendező és a film díja. Idén ugyebár Chazelle (La La Land) kapta a rendezői díjat, ám a Moonlight (Barry Jenkins) lett a legjobb film. 

- A 8 órás O.J.: Made in America nyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat, amelyet eredetileg televízióra terveztek, így ez mindenképp hatalmas dolog és az Akadémia kezdi levetkőzni hagyományait. 

- Bebizonyosott, hogy a SAG egyáltalán nem az Oscar legjobb előszobája, hiszen sorra megdőltek a statisztikák és ugyebár a legjobb szereplőgárda januárban idén a Hidden Figures lett, nem pedig az Oscar győztes Moonlight, amelyben ugyan kivételes tehetségű színészek gyűltek össze, ám mégsem díjazták akkor Barry Jenkins csapatát. 

- Dede Gardner, a Moonlight producere immáron két legjobb filmes (12 év rabszolgaság a másik) trófeával rendelkezik, ez egyedülálló a női producerek körében. 

- Az utolsó film, amely SAG jelölés nélkül nyert Oscar legjobb filmet, az 1995-ben a Rettenthetetlen volt. Ez most idén a La La Landnek nem jött össze. 

- Az Amazon és a Netflix is megnyerte első Oscarját, előbbi az idegen nyelvű The Salesman míg utóbbi a rövid dokumentumfilm, a The White Helmets révén örülhetett. Az Amazon aztán a végefelé belehúzott a Manchester by the Sea révén Kenneth Lonergannek (eredeti forgatókönyv) és Casey Afflecknek köszönhetően. 

- 3 legjobb filmre jelölt alkotás távozott üres kézzel: a Hell or High Water, a Hidden Figures és a Lion. 

- A La La Land általánosságban nem volt egy körberajongott film, ugyanis elveszítte a szinte biztosnak mondható hangkeverés díját, a vágást és a legjobb eredeti forgatókönyvet is, majd aztán a legjobb film sem Damien Chazelle alkotása lett. Vígasz három fiatal tehetség, Emma Stone, Justin Hurwitz és Damien Chazelle díja. 

Az Oscar szezon ugyan lezárult, de már most el lehet kezdeni készülődni a következőre. Én így teszek és hamarosan jelentkezem egy 2018-as előrejelzéssel. 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyszobrok.blog.hu/api/trackback/id/tr5212299621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Filmes díjak tárháza
süti beállítások módosítása