Filmes díjak tárháza

2017. január 27. 13:30 - Leenacat

Ismerd meg a 9 Oscar jelölt filmet!

Idén kilenc filmet jelöltek a legjobb alkotások közé és természetesen mindegyik megtekintése nagyon ajánlott. Hogy melyek ezek és miért nem érdemes kihagyni őket, azt a tovább mögött elárulom. 

Arrival- Érkezés

Nem egy klasszikus scifi, inkább a drámai vonalra helyeződik a hangsúly, mégis nem véletlenül választotta sok kritikus a tavalyi év egyik legjobb filmjének. Dennis Villeneuve a Fogságban és a Sicario után újabb gyöngyszemet tett le az asztalra, amely okos, rendkívül érzelemgazdag és elgondolkodtató. A forgatókönyvet Marc Heisserer adaptálta Ted Chiang novellájából és az tény,hogy egy ilyen rövid történetnől mindent kihozott, amit lehetett. A képi világa is fantasztikus Bradford Young operatőri munkájának köszönhetően. Amy Adams pedig elképesztően jó ebben a szerepben, ám az Akadémia mégis úgy döntött, hogy nem jelöli hatodszorra is a 42 éves színésznőt. 

Szinopszis (port.hu): Ha egyszer eljönnek hozzánk az idegenek, akkor nem csak az lesz a kérdés, mik a szándékaik, hanem az is, miként fogunk velük kommunikálni - és hogyan. Amy Adams egy elismert nyelvészt alakít, akit az amerikai katonaság kér fel, hogy közvetítsen köztük és az idegenek között. 

Forgalmazó Paramount

Bemutatás dátuma hazánkban november 10.

Elköltött pénz 47 millió dollár

Bevétel  174.3 millió dollár 

Siker: 8 Oscar jelölés 

Hol tudod megnézni? Művész mozi    

DVD forgalmazás: nincs hír 

 

Fences

Hazánkban talán nem annyira ismert, Pulitzer díjas August Wilson színdarabja ez, aki még életében szeretett volna filmet készíteni a filmből. Kikötte, hogy csakis afroamerikai rendezheti meg, ám az író 2005-ben elhalálozott. A Fencest végül az a Denzel Washington karolta fel, aki játszott is a színdarabban és Tony díjat kapott Troy Maxson szerepéért. A hűséges feleségre pedig színdarabbeli partnerét, Viola Davist választotta, aki elképesztő alakítást nyújtott és nagyon valószínű, hogy Oscar-díjjal fogja jutalmazni az Akadémia. A filmen állítólag érződik, hogy színdarabból lett adaptálva, hiszen dialógus központú, de nagyon jól működnek a humoros és megható jelenetek egyaránt. Az operatőr sok közeli képpel operált, amelyek egyáltalán nem zavaróak. 

Szinopszis (mafab.hu): A történet egy afroamerikai családról szól, akik erős negatív megülönböztetésben élik életüket az ötvenes évek Amerikájában, ám a családfő derekasan kiáll szeretteiért és önmagáért. 

Forgalmazó Paramount

Bemutatás dátuma hazánkban nincs hír 

Elköltött pénz 24 millió dollár

Bevétel  48,8 millió dollár 

Siker: 4 Oscar jelölés 

Hol tudod megnézni?   - 

DVD forgalmazás: - 

 

Hacksaw Ridge - A fegyvertelen katona 

Mel Gibson háborús drámája bővelkedik a borzalmakban, de ez egyáltalán nem meglepő, hiszen a II. világháború azon frontján játszódik, amelyik az egyik legbrutálisabb volt. Okinawa szigetén a japánok elleni harcban rengetegen meghaltak, itt szolgált történetünk hőse, Desmond Doss is. Az amerikai, önként bevonuló katona soha nem fogott fegyvert a háború során, ám így is megmentett 75 emberi életet. Elképesztő történet, ami egyértelműen a filmvászonra kívánkozott és tökéletes kézbe került Mel Gibson révén. A 21 évvel ezelőtt Oscart nyert színész-rendező ezúttal csak a kamera mögött dolgozott és Andrew Garfieldot tette a hős szerepébe. A film néhol tényleg csak erős idegzetűeknek ajnálott, de ettől függetlenül tanulságos és nem tartom egy tucat háborús filmnek. Ha nem is kiemelkedő, de mindenképpen tisztességes második világháborús film született, amire még sokáig emlékezni fogok. 

Szinopszis (port.hu): Desmond Doss szinte hihetetlen története. Vallási meggyőződése volt, hogy noha hazája igazságos háborút vív, neki magának nem szabad ölnie. Szanitécként több alkalommal is egymaga hozta ki sebesült bajtársait az ellenséges vonalak mögül vagy a tűz alatt tartott senkiföldjéről, miközben ő maga is súlyos sérüléseket szenvedett. Doss volt az első olyan katona, aki lelkiismereti okokból megtagadta a fegyveres szolgálatot, és megkapta a Kongresszusi Becsület Érdemrendet, Amerika legmagasabb katonai kitüntetését.

Forgalmazó Lionsgate 

Bemutatás dátuma hazánkban december 29. 

Elköltött pénz 40 millió dollár

Bevétel  163,2 millió dollár 

Siker: 6 Oscar jelölés 

Hol tudod megnézni? Sok moziban látható még

DVD forgalmazás: nincs hír 

 Hell or High Water 

Sajnos Magyarországra egyetlen forgalmazó sem hozta be a filmet, pedig "A" listás színészek a főszereplői és egy egészen sajátos hangulatú krimi. Taylor Sheridan (aki egyébként színész is) a Sicario forgatókönyve után egy modernkori westernt alkotott, amely a skót rendező, David Mackenzie kezébe került. A gazdasági válság természetesen Texasba is eljutott, ahol két testvérpár Chris Pine és Ben Foster, a bankrablást tartotta lehetséges megoldásnak, ám a Jeff Bridges által játszott seriff szorosan a nyomukba szegődött. Ez egy vérbeli pasis film, ám garantáltan a női nézők sem unatkoznának rajta, hiszen pörgős és izgalmas történet, amiben három egészen kiváló férfi játszik. Reméljük, hogy legalább a DVD forgalmazást megérje a film. 

Szinopszis: Toby családja mindig szegény volt. Ennek ellenére volt saját földjük és egy gazdaságuk, melyre generációk óta nagyon büszkék voltak. Most viszont egy lejárt banki fizetés miatt elveszíthetik az egészet. Egy veszélyes tervet ötölnek ki a helyzet megoldására: Toby a börtönből frissen szabadult testvérével, Tannerrel együtt rablással szereznék meg a hiányzó pénzt.

Forgalmazó CBS Film/Lionsgate 

Bemutatás dátuma hazánkban -

Elköltött pénz 12 millió dollár

Bevétel  27 millió dollár 

Siker: 4 Oscar jelölés 

Hol tudod megnézni? -

DVD forgalmazás: nincs hír 

Hidden Figures - A számolás joga 

Szintén mozivászonra kívánkozó igaz történet, amelyben három afroamerikai nő életébe kapunk bepillantást, amint a NASA űrprogramjában dolgoznak. A film egy kis történelem leckét is ad, bár a hangsúly nem a hidegháborún van, inkább a feketék akkori helyzetébe nyújt bepillantást. Hatalmas siker lett az USA-ban, ugyanis két hétig vezette a jegyeladási listát. A főszerepekben Taraji P. Henson, Octavia Spencer és Janelle Monae parádézik és mutat fricskát a fehér amerikai férfiaknak. A film humora elképesztően erős, amely a két forgatókönyv írót dícséri: Allison Schroedert (ő az egyetlen nő, akit forgatókönyv díjra jelöltek idén) és Theodore Melfit. Hazánkban egy hete kezdték vetíteni a mozik, így aki teheti mindenképp nézze meg, mert garantáltan jó szórakozás lesz. 

Szinopszis: Amikor az Egyesült Államok és Oroszország versengenek egymással, hogy ki küldi fel az első embert az űrbe, a NASA kiaknázatlan tehetségekre bukkan egy csoport afro-amerikai matematikusnő képében. A három nő rendkívül gyorsan haladnak felfelé az űrügynökség ranglétráján, miközben az a feladatuk, hogy John Glennt biztonságban feljutassák az űrbe és vissza is hozzák onnan, űrhajója pályájának pontos kiszámításával.

Forgalmazó 20th Century Fox 

Bemutatás dátuma hazánkban január 19. 

Elköltött pénz 25 millió dollár

Bevétel  85,7 millió dollár 

Siker: 3 Oscar jelölés 

Hol tudod megnézni? Moziban még egy ideig látható lesz

DVD forgalmazás: - 

 La La Land- Kaliforniai álom 

Az Oscar legnagyobb favoritja a maga 14 jelölésével. Ez a szerelmes musical a klasszikus hollywoody filmekből idéz és teszi azt egyáltalán nem giccsesen. Damien Chazelle már több, mint 6 éve megálmodta a filmet, ám ahhoz, hogy forgalmazókra találjon, kellett a Whiplash sikere. Hogy a La La Land mitől működik ennyire? Kellett hozzá egy nyerő páros Emma Stone és Ryan Gosling személyében, egy keserédes történet, ami megmutatja, hogy az élet nem csak cukormázból áll, hanem bizony érhetnek minket pofonok. Aki még nem látta az tegyen vele egy próbát, mert a felcsendülő dallamok kellemesek, van benne egy adag humor is és talán a végén még el is gondolkodtat néhány dologban. 

Szinopszis: Mia, a feltörekvő, fiatal színésznő és Sebastian, a szépreményű jazz zongorista Los Angelesben keresi az álmait.A két fiatal szerelemre lobban, és vállvetve segítik egymást a kudarcokkal kikövezett úton. A sikerért keményen meg kell küzdeniük, ám eljön a nap, amikor dönteniük kell, mennyit hajlandóak feláldozni az álmaikért. 

Forgalmazó Lionsgate 

Bemutatás dátuma hazánkban december 29. 

Elköltött pénz 30 millió dollár

Bevétel  175 millió dollár 

Siker: 14 Oscar jelölés 

Hol tudod megnézni? Irány a mozi, még sok helyen elcsípheted

DVD forgalmazás: - 

 Lion

Hihetetlen igaz történet, amelyben egy 5 éves indiai kisfiú, Saroo Brierley rossz vonatra száll fel és ezzel elveszíti családját. Egy ausztrál házaspár örökbe fogadja, de aztán évek múlva a fiúban feltörnek az emlékek és elhatározza, hogy a Google Earth segítségével felkutatja rokonait. Garth Davis ausztrál rendezőnek ez az első filmje és rögtön Oscar jelölést ért, korábban a Top of the Lake című krimi sorozaton dolgozott. A film első felében a kisfiút láthatjuk, akit a gyerekszínész, Sunny Pawar formál meg nagyon hitelesen, majd a második felében a már felnőtt férfit, Dev Patel alakításában. Rendkívül szívszorító a film, papírzsepit mindenki vigyen magával a moziba, mert lehet, hogy szükség lesz rá. 

Szinopszis: Egy ötéves kisfiú elveszik Calcutta utcáin, vagy ezer kilométerre az otthonától. Sokféle megpróbáltatást túlél, míg sorsa jobbra fordul: örökbe fogadja egy pár Ausztráliában. 25 évvel később, immáron felnőttként, útra kel, hogy megtalálja elveszett családját.

Forgalmazó The Weinstein Company 

Bemutatás dátuma hazánkban február 16. 

Elköltött pénz ismeretlen

Bevétel  16,5 millió dollár 

Siker: 6 Oscar jelölés 

Hol tudod megnézni? Pár hét múlva a moziban lesz látható

DVD forgalmazás: - 

 Manchester by the Sea - A régi város

A tavalyi Sundance Filmfesztiválon debütált Kenneth Lonergan harmadik egész estés alkotása, amely akkor ugyan nem nyert díjat, de az Amazon 10 millióért megvásárolta. Őszzel már sejteni lehetett, hogy ez a film végül ott lesz az Oscaron, hiszen sok amerikai fesztiválon díjazták és rendkívül jó kritikai fogadtatása volt. Nyomasztó és egyben szomorú dráma, amelyben a párbeszédek kapják a legnagyobb hangsúlyt.Casey Affleck élete alakítását nyújtja, de a nagyon fiatal Lucas Hedges is bizonyította tehetségét. Michelle Williamsnek pedig néhány jelent is elég volt ahhoz, hogy oda kerüljön az Oscar mezőnybe. Ugyan a gála előtt néhány nappal kerül a mozikba, de nem érdemes kihagyni ezt a fájdalmasan szépnek ígérkező alkotást.

Szinopszis: Amikor bátyja meghal, Lee Chandler hazatér szülővárosába, hogy 16 éves unokaöccsével törődjön. Itt aztán felelevenedik számára a múlt, s kénytelen szembenéznie azzal, ami elválasztotta annak idején családjától és a várostól, ahol felnőtt.

Forgalmazó Amazon

Bemutatás dátuma hazánkban február 23. 

Elköltött pénz 8,5 millió dollár

Bevétel  40 millió dollár 

Siker: 6 Oscar jelölés 

Hol tudod megnézni? Pár hét múlva a moziban lesz látható

DVD forgalmazás: - 

 Moonlight - Holdfény

Egy afroamerikai fiú életét követhetjük nyomon, amint drogos édesanyjával, bőrszínével, indentitás keresésével kell megbírkózzon. Barry Jenkins filmje közel 20 évet ölel át és a legfontosabb kérdésre keresi a választ. "Ki vagyok én?" A Holdfény egyébként eredetileg színpadi előadásra készült Tarell Alvin McCaraney tollából, amelyet aztán a Miamiban felnövő és hasonló háttérrel rendelkező Jenkins adaptált forgatókönyvre. Rendkívül alacsony költségvetésből forgott a film, de később Telluride, Toronto és New York után már az A24 és Brad Pitt is a film mögé állt. Semmiképp se hagyd ki a filmet, hiszen egy maradandó élménnyel leszel általa gazdagabb. 

Szinopszis: A film egy fiatal fekete férfi élettörténete, mely átível gyerekkorán és felnőttkorán egyaránt. Miami durva környékén nőtt fel. Három meghatározó fejezet van életében: az ecstasy függősége, a fájdalom és a szerelembeesés együttese, illetve küzdelem a saját szexuális identitásának megtalálásával.

Forgalmazó A24

Bemutatás dátuma hazánkban február 16.

Elköltött pénz kevesebb, mint 5 millió dollár

Bevétel  15,9 millió dollár 

Siker: 8 Oscar jelölés 

Hol tudod megnézni? Pár hét múlva a moziban lesz látható

DVD forgalmazás: - 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyszobrok.blog.hu/api/trackback/id/tr5512159497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Filmes díjak tárháza
süti beállítások módosítása