Filmes díjak tárháza

2017. január 28. 15:00 - Leenacat

Emma Stone vagy Natalie Portman? (SAG előzetes)

Hazai idő szerint hétfőn hajnalban rendezik a 23. Screen Actors Guild Award (SAG) díjkiosztó ünnepséget, ami nem más, mint a színészek éves szakmai díja. A helyszín természetesen nem más, mint a Los Angeles belvárosában lévő Shrine Exposition Center. Az est legnagyobb kérdése, hogy mely színésznő kapja majd a díjat, Emma Stone vagy Natalie Portman?

Minden évben pár héttel az Oscar előtt rendezik a SAG-ot. 13 díj talál gazdára, amelyből mindössze 5 kategóriában jutalmaznak mozis színészt, 8 a televíziós színészekhez kerül. Kizárólag szakmabeliek szavazhatnak egymásra, a társaság jelenleg 121 546 tagot számlál és idén 247 jelölt van a különböző kategóriákban (ebben természetesen benne vannak a legjobb színészgárda jelöltjei is) Egyébként elég sok átfedés van a SAG és az Oscar jelöltek között, bár nyilvánvalóan az Akadélmia tagok azért sokkal kevesebben vannak. Nézzük kik az idei jelöltek és hogyan alakulhatnak az erőviszonyok. 

Legjobb színészgárda 

Captain Fantastic
Fences
Hidden Figures (A számolás joga)
Manchester By the Sea (A régi város)
Moonlight (Holdfény)

Ebből a kategóriából hiányzik a La La Land, hiszen mindössze két színészt lehetne kiemelni a filmből, így azért kimaradása nem volt túl nagy meglepetés. Pont ez egy picit megnehezíti a mostani tippelést, hiszen, ha ott lenne, akkor kiemelkedne a mezőnyből. Vajon melyik a legerősebb film az öt jelölt közül? Nagyon nehéz megmondani, ugyanis mindegyikben igazán kivételes színészi alakítások vannak. Talán A számolás joga kiemelkedik a többi közül, ugyanis sok ismert színész parádézik benne, míg a Manchester by the Sea-ben igazán csak Casey Affleck a húzóerő, csakúgy, mint a Captain Fantastic-ben Viggo Mortensen, ráadásul utóbbi nem is Oscar jelölt film. Talán a  Moonlight és a Fences lehet a kihívója A számolás jogának. 

Legjobb színész

Casey Affleck (Manchester By the Sea)
Andrew Garfield (Hacksaw Ridge)
Ryan Gosling (La La Land)
Viggo Mortensen (Captain Fantastic)
Denzel Washington (Fences)

Casey Affleck uralta az eddigi díjkiosztókat, szinte kivétel nélkül mindegyiken győzött, míg legnagyobb kihívója az a Denzel Washington, aki eddig még soha nem nyert SAG díjat. (Oscarja már van kettő) Rengeteg szavazó van és lehetéges, hogy sokan szeretnék Denzelt látni győztesnek, hiszen ő mégiscsak egy veterán szupersztár, de úgy érzem, hogy Affleck nyerési szériája nem most fog megszakadni. 

Legjobb színésznő 

Amy Adams (Arrival)
Emily Blunt (The Girl on the Train)
Natalie Portman (Jackie)
Emma Stone (La La Land)
Meryl Streep (Florence Foster Jenkins)

Emma Stone és Natalie Portman között fog eldőlni a díj sorsa. Portman korábban sok díjátadót megnyert és december végéig úgy tűnt ő a legnagyobb esélyese az Oscarnak is, ám a Golden Globe után némileg másképp ítélik meg az erőviszonyokat. Velencében, ahol a La La Land és a Jackie is versenyzett, Emma Stone lett a legjobb, míg Natalie a Critics Choice-ot nyerte meg. Golden Globe-on Portman kikapott Isabelle Huppert-től, ám Stone nyert a vígjáték, musical kategóriában. Az tény, hogy, aki a SAG-ot megnyeri az lesz az Oscarnak is a legnagyobb esélyese. 

 Legjobb férfi mellékszereplő 

Mahershala Ali (Moonlight)
Jeff Bridges (Hell or High Water)
Hugh Grant (Florence Foster Jenkins)
Lucas Hedges (Manchester By the Sea)
Dev Patel (Lion)

Ebben a kategóriában nincsenek kérdések, ugyanis a nagyon jó évet maga mögött tudó Mahershala Ali, - aki a sorozatok után immáron a mozivásznon is bizonyított - a legnagyobb esélyese a díjnak. Igaz, a Golden Globe-on is ugyanezt leírtam, de most is úgy gondolom, hogy a négy másik színész közül egyik sem a riválisa. Ali egyébként két díjat is nyerhet, ugyanis a Moonlight és A számolás joga színészgárdájában is benne van. 

 Legjobb női mellékszereplő 

Viola Davis (Fences)
Naomie Harris (Moonlight)
Nicole Kidman (Lion)
Octavia Spencer (Hidden Figures)
Michelle Williams (Manchester By the Sea)

Idén afroamerikai díjból nem lesz hiány, ugyanis Mahershala Ali mellett ezt a kategóriát is színesbőrű fogja megnyerni, méghozzá Viola Davis a Fences-ből. Viola Tony díjat és Golden Globe-ot is kapott ezért a szerepért illetve alakításáról ódákat zengenek, így már most előre lehet gratulálni a színésznőnek. 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyszobrok.blog.hu/api/trackback/id/tr2912162187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Filmes díjak tárháza
süti beállítások módosítása